Eliška Šándorová Správy Rôzne

Ako zmeniť zdravotnú poisťovňu na poslednú chvíľu? Nemusíte nikam chodiť

Ak ste sa rozhodli od budúceho roka zmeniť zdravotnú poisťovňu, na podanie prihlášky máte posledné dni. Ako si správne vybrať a čo musíte urobiť?

Ilustračný obrázok k článku Ako zmeniť zdravotnú poisťovňu na poslednú chvíľu? Nemusíte nikam chodiť
Zdroj: TASR

Zdravotnú poisťovňu možno zmeniť len raz ročne, zmena platí od januára nasledujúceho roka. Ak ste sa rozhodli svoju poisťovňu zmeniť od 1. januára 2017, prihlášku musíte podať do 30. septembra 2016.

Výhodou je, že do poisťovní nemusíte ísť osobne. Prihlášky viete vybaviť aj elektronicky. Komerčné poisťovne za vami dokonca pošlú aj kuriéra.

Prihlášku možno podať len do jednej zdravotnej poisťovne. Poistenci sa môžu rozhodnúť medzi troma zdravotnými poisťovňami – štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a súkromnými poisťovňami Dôvera a Union zdravotná poisťovňa.

Ako si správne vybrať?

Poisťovne sa o poistencov „bijú“ rôznymi benefitmi nad rámec zákona. Štátna VšZP láka výhrou dovolenky pri preventívnych prehliadkach, Dôvera ponúka lekára na telefón a Union pôrodné asistentky. Ako si správne vybrať a na čo sa zamerať?

Čítajte aj: Boj poisťovní (1.): Všeobecná zdravotná poisťovňa láka na prevenciu aj dovolenkou

Podľa Tomáša Szalaya z Health Policy Institute treba rozlišovať medzi pacientom, ktorý je viac zdravý ako chorý a pacientom, ktorý má napríklad konkrétne chronické ochorenia alebo sa na niečo lieči.

„Vybrať sa dá a je správne, ak nad tým chvíľu ľudia budú rozmýšľať. Pre niekoho sú dôležité kúpele a viac prevencie v jednej poisťovni, pre mladé rodiny nadštandardné preplácanie liekov deťom v inej poisťovni. Dĺžka čakania je tiež významná – ale k tomu neexistujú, žiaľ, presné údaje. Oficiálne sa merajú čakacie doby len na pár operácií a viac než zdravotná poisťovňa je dôležitejšie, do ktorej nemocnice pôjde pacient na operáciu. Niekedy stačí ísť do vedľajšieho mesta a skrátite si čakanie aj o rok,“ hovorí Szalay.

Čítajte aj: Boj poisťovní (2.): Dôvera ponúka bezpečné lieky, lekára na telefón i výhody bežcom

Na poslednú chvíľu

Všetky poisťovne počas nasledujúcich dní predlžujú otváranie hodiny svojich pobočiek. „Skúsenosti z minulých rokov totiž potvrdzujú, že veľká časť poistencov si možnosť podať prihlášku necháva na posledné dni pred uplynutím zákonom stanoveného termínu,“ uviedla hovorkyňa štátnej poisťovne Petra Balážová.

Čítajte aj: Boj poisťovní (3.): Union sa zameriava na prevenciu a ponúka i pôrodné asistentky

Poistenci, ktorí plánujú zmenu zdravotnej poisťovne, by si mali u svojho ošetrujúceho lekára, ale aj odborného lekára – špecialistu overiť, či má uzatvorenú zmluvu s príslušnou zdravotnou poisťovňou. V prípade zmeny poistenci až do konca roka používajú preukaz poistenca a európsky preukaz svojej terajšej zdravotnej poisťovne.

Ako neurobiť pri zmene ZP chybu? Viac sa dočítate v článku: OPÝTALI SME SA: Meníte zdravotnú poisťovňu? TIPY, ako neurobiť chybu

Ilustračné foto, TASR

Zdravotníctvo
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM