Katarína Jankeje Kultúra

Akú melódiu hrajú a rozprávajú výtvarné diela? Dozviete sa v Koncertnej sále pod Radnicou už čoskoro!

Multimediálny priestor pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12 pozýva v stredu 22. októbra o 19:00 do Koncertnej sály pod Radnicou v Topoľčanoch. Odznie hudobno-performatívne predstavenie súboru pre súčasné umenie Cluster Ensemble.

Ilustračný obrázok k článku Akú melódiu hrajú  a rozprávajú výtvarné diela? Dozviete sa v Koncertnej sále pod Radnicou už čoskoro!
Zdroj: Dnes24.sk

Monogramista T.D. sa pred šesťdesiatimi rokmi narodil ako Dezider Tóth a hneď na začiatku svojej kariéry sa zaradil medzi najzaujímavejších výtvarníkov slovenskej scény. Práve tvorba umelca považovaného za kľúčovú osobnosť konceptuálneho umenia u nás sa dočkala nezvyčajnej reinterpretácie v najnovšom projekte súboru Cluster Ensemble Bon Jour Monogramista T.D..

Všestranný umelec

Jeho konceptuálna tvorba siaha od umenia akcie, inštalácií, autorských kníh až po maľbu, objekt a minimalistické intervencie. Od roku 1991 vyučuje na VŠVU v Bratislave dramaturgiu výtvarného materiálu. V roku 1997 notárskym zápisom zmenil svoje občianske meno a odvtedy tvorí a vystavuje ako Monogramista T.D.. Je autorom kníh Urob si masku (1989), Noha k nohe (spoločne s Viliamom Klimáčkom 1996, 2005), Nemá kniha (2005). V roku 2001 obhájil profesúru na AVU v Prahe. V roku 2009 sa stal laureátom Ceny Nadácie Tatra Banky za umenie. Publikuje pod pseudonymom Andro Verdan.

CLUSTER ENSEMBLE je súbor venujúci sa intermediálnym projektom. Vznikol v roku 2008 z iniciatívy Ivana Šillera, Fera Királya a Zuzany Biščákovej pri príležitosti slovenskej premiéry skladby Steva Reicha „Six Pianos“. Súčasné projekty súboru predstavujú profily venujúce sa grafickej hudbe (Dots.Lines.Shapes, Bon Jour Monogramista T.D.), klasickej hudbe 20.storočia (Phill Glass, John Cage, Steve Reich), premiéry súčasnej slovenskej hudobnej tvorby (Peter Machajdík, Marek Piaček, Fero Király) a projekty zamerané na pedagogickú činnosť (USTVOLKSKAJA, We Are Here).

Partitúry ako vizuálne diela

Prvotný záujem autorov nového odvážneho projektu, hudobných skladateľov a pianistov Fera Királya a Ivana Šillera, vzbudilo Tóthove dielo Partitúry (1976–1978). V tomto cykle kresieb tušom sa odrazila Tóthova neustála potreba vychádzať z jednoduchého grafického systému. Do kresby notovej osnovy vložil Monogramista jednoduché grafické záznamy, ktoré v súvislosti s názvom vytvorili groteskný alebo humorný obsah. Tóthove Partitúry sa pritom výrazne odlišujú od problematiky grafickej hudby, či obrazov inšpirovaných hudbou a nikdy neboli určené na hranie. Boli a naďalej sú vnímané výlučne ako konceptuálne vizuálne diela.

Tanec či slová Daniela Heviera

Kým niekoho by mohli zvádzať k ich jednoduchému zhudobneniu, Cluster Ensemble zvolil iný – intermediálny prístup. V predstavení Bon Jour Monogramista T.D. reinterpretujú Tóthove Partitúry a ďalšie jeho diela za pomoci zvuku, pohybu a slova. K spolupráci si pritom prizvali spisovateľa Daniela Heviera, tanečníčku Petru Fornayovú a rakúsku experimentálnu umelkyňu Maju Osojnik. Divákovi tak ponúkajú jedinečnú možnosť spoznať súčasnú hudbu a performatívne umenie, ako aj tvorbu výnimočného predstaviteľa slovenskej výtvarnej scény, ktorá je pre širokú verejnosť žiaľ stále málo známa.

Hudobno-performatívne dielo Bonjour Monogramista T.D. uvedie Multimediálny priestore pre súčasnú kultúru Nástupište 1–12 v spolupráci s Mestom Topoľčany v stredu, 22. októbra 2014 o 19:00 v Koncertnej sále pod Radnicou v Topoľčanoch. Vstup na podujatie je voľný.

Cluster Ensemble

Ivan Šiller – klavír, zvukové objekty, umelecký vedúci

Fero Király – analógový syntetizátor, laptop, zvukové objekty

Hostia:

Daniel Hevier – slovo, performance

Petra Fornayová – tanec, performance

Maja Osojnik / at – subbasová flauta, zvukové objekty

Text: Julo Krištof

Foto: Andy Závodský

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM