Katarína Jankeje Rôzne

Asanácia starých budov pri stanici: Kompletné INFORMÁCIE o odstránení

Prečo bola budova odstránená? Čo na jej miesto vznikne? Bude asanácia pokračovať? Odpovede na otázky, ktoré zaujímajú nejedného Topoľčanca, nájdete v článku.

Ilustračný obrázok k článku Asanácia starých budov pri stanici: Kompletné INFORMÁCIE o odstránení
Zdroj: Dnes24.sk

Problematika využitia železničných budov v obvode železničnej stanice Topoľčany bola riešená ešte v roku 1995 po odovzdaní novej výpravnej budovy do užívania. Už v tomto období bolo na základe komisionálnych miestnych šetrení a stavu budov navrhnuté asanovať sústavu stavebných objektov od ulice M. Rázusa, teda staré sklady, služobný byt a hospodárska budova.

Priestory boli prenajaté

„Pre realizáciu asanácie bolo dňa 24. júna 1996 vydané Rozhodnutie o povolení na odstránenie stavby, ktoré sa však z dôvodu obsadenosti bytu nájomcom (nájomca neprijal možnosť poskytnutia náhradného bývania) zrealizovalo len čiastočne,“ informuje spoločnosť ŽSSR . Na ponechanej časti stavieb bola v roku 1997 vykonaná oprava a náter fasády a na ploche po odstránenej stavbe bolo realizované jej spevnenie zámkovou dlažbou a zatrávňovacími dielmi. Plocha je v súčasnosti využívaná ako parkovacia plocha pre motorové vozidlá.

V dôsledku nepotrebnosti budov pre prevádzku, uvoľnením bytu, ako aj vzhľadom na aktuálny havarijný stavebný stav stavieb, boli staré sklady, byt a hospodárska budova v roku 2014 navrhnuté na asanáciu. K sanácii objektov boli vydané povolenia na odstránenie stavieb skladu a hospodárskej budovy. Na základe povolenia sa v marci 2015 začalo z asanáciou objektu – sklad. V súčasnosti prebieha odstraňovanie stavebnej sute z asanácie.

Asanovať sa budú aj ďalšie budovy

V rámci riešenia situácie v súvislosti s nevyužívanými a schátralými stavbami v havarijnom stave, ktoré sú situované v blízkosti novej výpravnej budovy, boli v roku 2014 realizované miestne šetrenia na posúdenie využiteľnosti stavieb. „Na základe nich je predpoklad na asanáciu budovy ATÚ, pričom žiadosť o povolenie na odstránenie stavby bude môcť byť zrealizovaná po presune pracoviska SMSÚ OZT ZT Leopoldov do náhradných priestorov a starej výpravnej budovy ŽST Topoľčany, kde žiadosť o povolenie na odstránenie stavby bude zrealizovaná po preložke inžinierskych sietí, ktoré sa v budove nachádzajú,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku spoločnosti.

Investičný zámer nie je

Tým sa však so súčasnou úpravou priestorov nekončí. V priebehu tohto roka by malo dôjsť ešte aj k realizácii asanácie hospodárskej budovy – sklad. Na uvoľnených pozemkoch spoločnosť nemá momentálne žiadny konkrétny investičný zámer. „Zastavanie priestoru bude v budúcnosti závisieť od konkrétnych požiadaviek a potrieb ŽSR, železničných spoločnosti pripadne súkromných záujemcov.“

Čítajte tiež:

Topoľčianska nemocnica úspešne: Aj v novom roku hospodári s predbežným ziskom!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM