Rôzne Šport

Behu sa v zime nemusíte vzdať: Ľahšie sa chudne, tvrdí odborník na fitnes

Pravidelný rekreačný beh je prospešným kardiocvičením. Aktivuje imunitný systém človeka a zvyšuje kondíciu, vďaka nemu sa chudne. Ako zdravo športovať?

Ilustračný obrázok k článku Behu sa v zime nemusíte vzdať: Ľahšie sa chudne, tvrdí odborník na fitnes
8
Galéria
Zdroj: TASR

Pokiaľ nejde o veľké mrazy, pravidelný beh v chladnom počasí dokáže zvýšiť vytrvalosť až o niekoľko percent. „Telo musí totiž vynaložiť väčšiu energiu, aby si vytvorilo teplo, je to lepšie i na redukciu hmotnosti,“ povedal odborník na fitnes a stravovanie Milan Ivanka. Behu sa však podľa neho treba rozumieť, len tak dokáže človeku priniesť želané výsledky.

Čas vhodný na behanie je individuálnou záležitosťou, ľudia by sa mu mali venovať približne v rovnakom čase. V horúčavách by to ale Ivanka presunul najmä na ráno a večer. Pravidelnosť času označil za dôležitú, telu potom nerobí problém zvládnuť túto činnosť ľahšie a kvalitnejšie.

Radšej pomaly

Pre začínajúcich bežcov je vhodný rovinatý terén. Na kopcovitý by si mali trúfnuť len skúsení bežci. Na beh si treba vyhradiť asi 40 minút aspoň trikrát a neskôr päťkrát do týždňa. Začiatočníkom odporúča Ivanka dvadsať minút trikrát do týždňa. Spočiatku si netreba plánovať veľké tempo ani vzdialenosti.

„Postupne možno pridávať minúty aj dni, nech ale nejde o urputné silenie,“ vysvetlil odborník na fitnes. Ak je i dvadsať minúť veľa, možno striedať tri minúty behu a dve minúty chôdze. Každé dva týždne potom Ivanka radí ubrať jednu minútu chôdze, možno sa tak dostať na požadovaný cieľ.

Ak človek pocíti bolesť kolien, šliach, lýtkových svalov, chodidiel či chrbta alebo pichanie v boku, treba spomaliť. Nezaškodí ani pauza. Pri „svalovici“ na druhý deň pomôže studená voda či ľad. Je možné si dať jeden až dva dni voľno od behu.

Rekreačný bežec nepotrebuje „extra výbavu“, mal by byť ale dôsledný pri výbere tenisiek. „Nemusia byť drahé, dôraz treba klásť na prospešnosť zdraviu,“ povedal Ivanka. Pri výbere podľa neho pomôžu v špecializovanej predajni či fyzioterapeut.

Nie do horúcej sprchy

Pri behaní v zime sa treba rozcvičiť v teplej miestnosti, svaly sa musia rozohriať, dôležitý je strečing. Po dobehu v chlade nie je podľa Ivanku dobré dať si hneď horúcu sprchu, teplotné výkyvy zle pôsobia na organizmus.

Do chladu radí obliecť si tri vrstvy, a to priliehavú termobielizeň, druhú vrstvu, ktorá udržiava teplo v tele a tretiu, ktorá chráni pred vetrom, snehom či dažďom. „Nie je dobré obliecť si bavlnené veci, zadržiavajú pot, človek je vo vlhku a môže nachladnúť,“ upozornil Ivanka.

Behanie v zime
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM