Rastislav Búgel Samospráva

Belica a poslanci zložili sľuby: Z 54 poslancov je viac ako polovica nových!

Staronový predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a poslanecký zbor v pondelok zložili sľub v Župnom dome v Nitre. Z 54 poslancov je viac ako polovica nových.

Ilustračný obrázok k článku Belica a poslanci zložili sľuby: Z 54 poslancov je viac ako polovica nových!
Zdroj: Webnoviny.sk

V zastupiteľstve má prevahu koalícia strán Smer-SD – KDH, ktorá má 32 poslaneckých kresiel. Druhá najsilnejšia strana v zastupiteľstve je SMK so 14 poslancami. Pravicová koalícia Most-Híd – Nová väčšina-Dohoda – OKS – SaS – SDKÚ-DS obsadila tri poslanecké mandáty. Jeden poslanec je za SNS a štyria sú nezávislí.

Štvrté obdobie v poradí

V zbore je deväť žien, čo je podľa poslankyne Renáty Kolenčíkovej (Smer-SD) málo. Naopak, poslanec Ján Vančo (KDH) povedal, že z počtu žien, ktoré kandidovali, je to pekný počet a mali by iba nabrať viac odvahy ísť do politiky. V pléne bude sedieť aj 14 primátorov a starostov.

Milan Belica (Smer-SD, SNS, Agrárna strana vidieka) je na poste predsedu NSK štvrté volebné obdobie. V druhom kole volieb porazil svojho súpera Tomáša Galbavého (Most-Híd – NOVA -OKS -SaS – SDKÚ-DS – SMK). Za svoje priority považuje sociálnu oblasť, zdravotníctvo, dopravu a školstvo.

„Je výborné, že nám nebudú jazdiť kamióny po cestách II. a III. triedy, ale čo z toho, keď sa presunú napríklad v smere na Topoľčany na cestu, ktorá prechádza cez obce. Práve tu treba čím skôr postaviť rýchlostnú cestu, ktorá pomôže aj Hornej Nitre,“ poukázal Belica. Zároveň upozornil, že ďalšia rýchlostná cesta je potrebná smerom na juh, kde je na slovensko-maďarskej hranici naplánovaná výstavba mosta s diaľničnými parametrami.

Bývanie, školy i práca

V sociálnej oblasti Belica poukázal na zámer spustiť desať projektov bývania rodinného typu, ktoré by mali pomôcť odkázaným ľuďom začleniť sa do spoločnosti. V školstve považuje za najnutnejšie otváranie ďalších centier odbornej prípravy.

Ako ďalej dodal, prekáža mu nízka informovanosť ľudí o práci krajských samospráv, čo by chcel v nasledujúcich rokoch zmeniť. Ako konkrétne, nepovedal. Diskusii o počte samosprávnych krajov sa podľa svojich slov nebráni. Za dôležitejšiu otázku ako počet krajov však považuje ich kompetencie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM