Dávid Hrdý Samospráva

Daň za psa v Topoľčanoch: Za rok 2012 mesto vybralo 28 tisíc eur!

Mesto Topoľčany každoročne vyrubuje daň za psa, ktorý je starší ako šesť mesiacov. Túto daň platíme v Topoľčanoch už od roku 1995. Čo na to ich majitelia? Je táto suma adekvátna?

Ilustračný obrázok k článku Daň za psa v Topoľčanoch: Za rok 2012 mesto vybralo 28 tisíc eur!
Zdroj: Webnoviny.sk

Podľa záverečného účtu za rok 2012, ktorý zverejnilo mesto Topoľčany sa príjmy z výberu dane za psa vyšplhala na 28 tisíc eur. Platiť musí každá fyzická alebo právnická osoba, ktorá chová psa na území mesta Topoľčany vrátane jeho mestských častí. Na rok 2013 stanovilo mesto túto daň vo výške 34 eur.

Výška dane je často diskutovanou témou medzi obyvateľmi mesta. Majiteľom psov sa zdá privysoká. Kritizujú tiež to, že sa z vybratých peňazí neurobí nič pre nich. Na druhej strane sú tí, ktorí psov nevlastnia a výšku dane kvitujú, vadia im najmä nezodpovední majitelia, ktorí po svojom miláčikovi neupracú.

Opäť sme urobili minianketu a spýtali sa Topoľčancov ako to vidia oni. Je suma tejto dane opodstatnená?

Daniela (23): „Myslím, že je to prehnaná suma na to, že mám doma malého psa.“

Lenka (27): „Mám psa, ale daň neplatím z jedného dôvodu. Mesto pre psov nerobí nič. Ja ho kŕmim, platím mu veterinára a aj zbieram po ňom exkrementy“.

Lenka (26) : "Je to veľa. Vždy nadávam keď to ide manžel platiť. Nechápem z akého dôvodu toľko mesto pýta.“

Tejto téme sa budeme venovať aj naďalej. O stanovisko požiadame aj mesto Topoľčany. Bude nás zaujímať podľa akého kľúča sa výška dane vyrubuje a či sa z vybranej sumy financujú napríklad opatrenia pre čistejšie prostredie, po ktorom volajú najmä občania nevlastniaci psov.

Foto:Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM