Dávid Hrdý Od Vás

Detské pieskoviská v Topoľčanoch: Sú všetky naozaj bezpečné?

Detské pieskoviská sú v letnom období vyťažené. Mamičky s deťmi často navštevujú pieskoviská, ktoré majú k dispozícií. No sú všetky čisté a bezpečné? Oslovili sme teda detskú lekárku aj odborníkov z RÚVZ v Topoľčanoch a spýtali sa, ako to vidia oni.

Ilustračný obrázok k článku Detské pieskoviská v Topoľčanoch: Sú všetky naozaj bezpečné?
Foto: Dávid Hrdý / Zdroj: Dnes24.sk

Neudržiavané pieskovisko

Na území Topoľčian sa nachádza množstvo pieskovísk. Bývajú súčasťou detských ihrísk na rôznych sídliskách v Topoľčanoch. No nie vždy sa dajú všetky využívať. Do redakcie sa nám ozvala mamička Zuzana z Topoľčian (31), ktorej sa nepozdáva čistota pieskoviska, ktoré má v mieste jej bydliska. Je matkou pol ročného dieťaťa.

Podľa nej sa v ňom piesok nemenil už dva roky. „Myslela som, že sa niečo zmení a piesok vymenia“, povedala na margo piesku Zuzana. Problémom podľa nej nie sú tak odpadky či burinou obrastené pieskovisko. „Nesťažujem sa na odpad v okolí, to je o ľuďoch. Vadí mi najmä čistota piesku“, vraví mamička. Podľa nej v pieskovisku pravidelne vykonávajú svoju potrebu aj psi.

Tabuľa so zákazom vodenia psov je osadená, takže je to opäť o zodpovednosti ľudí.„Bývame v lokalite s drahými bytmi. A ak si kúpite takýto byt, očakávate aj nejaký štandard. Boli sme nadšení, keď sme sa sem prisťahovali. Mali sme k dispozícií tri ihriská. No nemôžeme ich na sto percent využívať“, uzavrela Zuzana. Musí tak so svojim synčekom využívať pieskovisko na sídlisku Mexiko alebo vo vzdialenej oddychovej zóne Margarétka.

Čo na to detská lekárka?

Na názor sme sa opýtali aj topoľčianskej detskej lekárky MUDr. Patrície Mihalíkovej. Často s mamičkami preberá nielen zdravotný stav detí, ale aj ich životosprávu či spôsob trávenia voľného času. A medzi ten určite patrí aj pobyt detí v pieskovisku.

„Deti tam často hrabú, kopú a váľajú sa celé hodiny. So „zapieskovanými“ ručičkami si často pretrú oči, ústa, alebo dokonca si pchajú ruky do úst alebo jednoducho s nimi vkladajú do úst potravu. V prípade, že je pieskovisko udržiavané v čistote podľa platných hygienických zákonov, by to nemal byť problém. S pár zrniečkami špiny si imunita poradí. Horšie by to mohlo dopadnúť, ak sa dieťa hrá v starom, neudržiavanom pieskovisku,“ povedala MUDr. Mihalíková.

Podľa nej je čistota pieskoviska najmä záležitosťou kompetenentých. „Starostlivosť o pieskoviská je väčšinou v kompetencii mesta. Kompetentní by mali vedieť, čo sa od nich očakáva a automaticky konať, nie čakať na žiadosti alebo dokonca prosby matiek. Veď ide o malé deti, ktoré sa chcú len hrať v zdravom prostredí. Je to predsa činnosť, ktorá nie je až tak finančne náročná a pritom tak nesmierne dôležitá.“

Zistenia RÚVZ Topoľčany

K téme pieskovísk sme oslovili aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Topoľčanoch. „RÚVZ zabezpečoval kontrolu pieskovísk nachádzajúcich sa v predškolských zariadeniach v meste Topoľčany, pričom nebol zaznamenaný pozitívny nález baktérií rodu Salmonella sp. ani vajíčok geohelmintov patogénnych pre ľudí. RÚVZ nebolo hlásené žiadne prenosné ochorenie súvisiace s pobytom detí na pieskovisku", uviedol vo svojom stanovisku RÚVZ v Topoľčanoch.

Podľa stanoviska RÚVZ v Topoľčanoch, ktoré nám zaslalo zákon neustanovuje povinnosť prevádzkovateľa piesok meniť. „Povinnosť výmeny piesku zákon ani vyhláška prevádzkovateľom pieskovísk nestanovujú. Dôvodom je skutočnosť,že prevádzkovateľ v zmysle zákona je povinný zabezpečiť pravidelné čistenie a udržiavanie pieskoviska tak,aby nepredstavovali riziko ohrozenia zdravia v dôsledku ich mikrobiálneho alebo iného znečistenia. Či požadovanú kvalitu piesku zabezpečí jeho výmenou, je len na jeho rozhodnutí“. O vyjadrenie sme požiadali aj mesto Topoľčany, no do dnešného dňa sme neobdržali odpoveď.

Najbližšie sa budeme venovať preventívnym opatreniam. Poradíme vám,čomu sa na pieskoviskách vyhýbať, aby ste predišli zdravotným rizikám pre vás a vaše dieťa.

Detské pieskoviská v Topoľčanoch: Sú všetky bezpečné?
6
Galéria
Foto: Dávid Hrdý / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM