Dávid Hrdý Správy

Dobrá nálada a slnečné počasie: V Topoľčanoch sa uskutoční ďalší Petro – Pavlovský jarmok

Od štvrtku do soboty sa v našom meste uskutoční ďalší ročník tradičných Petro – Pavlovských trhov. Občanmi mesta veľmi obľúbené podujatie bude podľa predpovedí sprevádzať aj teplé, slnečné počasie.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá nálada a slnečné počasie: V Topoľčanoch sa uskutoční ďalší Petro – Pavlovský jarmok
Zdroj: TASR

Na Námestí M.R. Štefánika sa už rozložili kolotoče, pripravené potešiť tých najmenších. Predajcovia dorazia neskôr. Pravá trhová atmosféra zavládne vo štvrtok v ranných hodinách. Ľudia idúci ráno do práce či do školy budú prechádzať popri stánkoch s tovarom rôzneho druhu.

Chýbať nebudú dobroty ani hudba

V okolí Kultúrneho domu budú rozvoniavať grilované špeciality a obľúbený trdelník. Predajcovia v plnom nasadení rozkladajú svoje stánky a nervózne čakajú aký bude tento ročník tohto tradičného topoľčianskeho trhu. „Súčasťou bude aj hudobná produkcia, vystúpenie kapiel pred domom kultúry. A to vo štvrtok hudobná skupina David Band od 17:00 do 20:00 hodiny a v piatok Mystic Band od 18:00 do 22:00 hodiny.Očakávame pekné počasie, takže pozývame všetkých občanov mesta a širokého okolia“ informoval riaditeľ Mestského kultúrneho strediska Rudolf Chovanec.

Topoľčany preslávil trh s vlnou

Z historického hľadiska boli Topoľčany významným trhovým miestom. Cechy boli zrušené v roku 1872. No podnikateľsky orientované obyvateľstvo Topoľčian z neho aj tak vytvorilo silné výrobné a obchodné centrum. Dobré podmienky tu boli vytvorené najmä pre výrobu poľnohospodárskych produktov, ako napríklad vlny či kože. Najmä trh s vlnou preslávil naše mesto. Lákal kupcov aj zo zahraničia a určoval ceny, ktoré boli platné v celom Hornom Uhorsku. Podľa historikov z tohto obdobia pochádza aj prezývka Topoľčancov – „žochári“. Boli to muži, ktorí pomáhali obchodníkom prenášať vlnu vo veľkých vreciach – „žochoch“.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM