Katarína Jankeje Rôzne

Topoľčianska fotografka, ktorá cvakala už množstvo svadieb: TIPY na miesta, kde vzniknú krásne zábery!

Snáď každý mladomanželský pár chce mať tie najkrajšie fotky zo svojej svadby. Aby však toto zaľúbenci dosiahli, nemusia vôbec cestovať ďaleko. Ostrieľaná fotografka Romana Chudík ponúka hneď viaceré vhodné miesta v okolí mesta.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčianska fotografka, ktorá cvakala už množstvo svadieb: TIPY na miesta, kde vzniknú krásne zábery!
Zdroj: Dnes24.sk

Romana Chudíková sa profesionálnemu foteniu venuje šesť rokov, no lásku k fotografiám si vypestovala už od detstva. My sme sa s ňou porozprávali o svadobných záberov, poradila tiež, aké nezvyčajné miesta si vybrať na fotenie v deň D.

Ako ste sa dostali k fotografii?

K fotografii som mala blízko od malička. Mali sme doma Zenit, klasika na film, s bleskom, ktorý sa napájal do elektriky a so statívom. Bol to full-frame, teda plný formát, s portrétnym objektívom a robil naozaj krásne fotky. V tej dobe na ňom vedel fotiť u nás doma len ocino a mne to teraz spätne príde hrozne super. Ten Zenit stále funguje, mám ho už teraz v opatere ja, dokonca v ňom mám natiahnutý čiernobiely film.

Vedeli ste hneď, že fotenie sa posunie od hobby k profesii?

Nie, kým som sa k profi foteniu dostala ja, ubehlo veľa času a veľa vody. Vyštudovala som niečo úplne iné, a aj profesne som bola úplne v inej sfére, no v súkromí som sa zaoberala fotkami, ich úpravami a grafikou. Až raz prišiel moment, keď som si povedala, že budem robiť to, čo ma baví a napĺňa.

Fotili ste od začiatku aj svadby?

Svadby som nefotila okamžite. Prvú som fotila dobrej kamarátke a druhú mojej sestre. A potom to už nejako išlo. No v mojom portfóliu stále nie sú väčšinovo zastúpené, väčší podiel fotení mám s tehotenskou, rodinnou a detskou tematikou.

Čo pre vás znamená fotenie svadieb?

Fotenie celkovo pre mňa znamená zastavenie času a zvečnenie spomienky. Na mikromoment. A vďaka súčasnej technike vieme skutočne zachytávať tisíciny sekundy. A keďže svadobný deň je pre každú nevestu a ženícha ten úplne TOP, veľmi sa teším, keď môžem byť súčasťou toho veľkého dňa, a zachytávať práve tie ich najkrajšie momenty – mojimi očami.

Každý mladomanželský pár chce mať tie najkrajšie svadobné fotky. Čo je podľa vás dôležitým predpokladom pre kvalitné svadobné zábery?

V prvom rade uvoľnenosť, dobrá nálada, radosť, láska, a to nielen v svadobnej fotografii. Vždy sa snažím s fotografovanými ľuďmi spriateliť, naladiť sa na rovnakú vlnu, pomôcť im uvoľniť, odviazať sa. A keď toto funguje, nejaká tá chémia nielen medzi mladomanželmi, ale aj medzi nami navzájom, tak potom prichádza na radu kvalitná technika. Tá dopomáha k tomu, aby fotografie boli naozaj kvalitné a jedinečné.

Aké fotky sa najviac páčia mladomanželom podľa vašich skúsenosti?

Každému páru iné a každému tie svoje (smiech). Určite prirodzenosť. Tá sa páči každému. Môj zámer pri fotení je taký, aby som bola kvázi neviditeľná. Aby sa ľudia nestrojili, netŕpli, aby ani nevedeli, kedy ich fotím. A vtedy vznikajú čarovné momentky. Samozrejme pri fotení svadobných portrétov tam nejaké to aranžovanie a pózovanie byť musí, no stále tak, aby to vyznelo prirodzene.

Najnetradičnejšia svadba, na akú si pamätáte?

Sestrina v Holandsku, to bolo celé úplne iné ako tu na Slovensku, a bolo to perfektné. Na mestskej radnici v Maastrichte, kde si manželia, pri stole so svedkami čítali svoje manželské sľuby, a tiež svedkovia mali každý svoje slovo voči manželom. Bolo to dojímavé, pekné, ľudské. Aj naše úrady by si mohli brať príklad (úsmev). A z fotenia portrétov najviac netradičné boli letiskové hangáry v Bratislave, do ktorých bol aj problém sa cez všetky ochranky vôbec dostať. Na fotenie sme mali 20 minút, bola strašná zima, a teda museli sme fofrovať. Ale výsledok bol úžasný.

Prezraďte tipy pre páry, ako by sa mali pripraviť na fotenie?

Ak majú manželia nejaké záujmy, záľuby a chcú ich zvečniť na fotke, je to super. Fotila som napríklad hokejistku a futbalistu a teda na portrétoch nechýbala hokejka s loptou. Alebo aj geodeti si už u mňa čo-to pomerali pri fotení (smiech). No hlavne dobrá nálada, radosť, ochota odviazať sa. Všetky pozitívne emócie, ktoré človek v daný moment pociťuje, je nakoniec aj vidno na fotke.

Ktoré ročné obdobie sa vám fotí najlepšie a prečo?

Uf, to je otázka (úsmev). Každé má niečo do seba. Zimu všeobecne nemám moc rada, takže rovno idem od konca – v zime sa mi fotí najhoršie, lebo zamŕzam a pre necitlivosť prstov sa mi aj zle manipuluje s fotoaparátmi. V lete je to trocha skomplikované nielen kvôli teplu, ale aj pre ostré slnko. A teda záver – jar a jeseň je top. Aj pre ich farby, aj pre ich energiu.

Ako dlho vám trvá úprava fotiek?

Dlho, poriadne dlho (smiech), hlavne pokiaľ ide o svadobné portréty. Ja upravujem každú jednu fotku, ktorú odovzdávam, a teda, keď napríklad svadba trvá cca 12 hodín fotenia, tak kompletná úprava fotiek môže trvať aj 5-krát toľko.

Kde, v akých lokalitách sa novomanželia v dnešnej dobe najčastejšie fo­tia?

To závisí z akého prostredia pochádzajú novomanželia, čo majú k dispozícii. Stále sú in parky, jazierka, kaštiele, rieky, či moria. Je to romantické, tematické a z módy to asi nikdy nevymizne.

Poraďte netradičné miesta v okolí a regióne, kde môžu vzniknúť krásne svadobné zábery..

Spomeniem napríklad Bielické letisko, Duchonku, Nemečky, Podhradie, či Skýcov, a hoci aj na Margarétke. Krásne fotografie môžu vzniknúť kdekoľvek. Super zábery môžu vzniknúť prekvapivo aj na futbalovom či hokejovom štadióne, pokojne aj na tribúne, či v motorkárskom depe, alebo fitness centre. Už to potom závisí aj od záľub mladomanželov.

Foto: Romana Chudík

Romana Chudík a jej svadobné zábery
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM