Šport

HLASOVANIE: Ste spokojní s vystúpením Slovákov na olympiáde?

Dve zlaté medaily a dve strieborné. Slováci sa na olympijských hrách 2016 v Riu nestratili.

Ilustračný obrázok k článku HLASOVANIE: Ste spokojní s vystúpením Slovákov na olympiáde?
Zdroj: TASR

HLASOVANIE SME UKONČILI 26. augusta o 13.00.

Štyri medailové umiestnenia, z toho dva zlaté kovy. Slováci v Riu predstihli Čechov, celkovo im patrí v hodnotení krajín 37. priečka. Môžeme s ich vystúpením vyjadriť spokojnosť? Hlasujte v ankete na konci článku.

Skvelý vodný slalom

Prvú medailu pre malú krajinu spod Tatier vybojoval vodný slalomár Matej Beňuš. Tá mala strieborný lesk, keďže 28-ročný rodák z Bratislavy sa napokon musel skloniť pred Francúzom Denisom Gargaudom Chanutom, ktorý vo finále predviedol famóznu jazdu.

Vodný slalom nám ide náramne, čoho dôkazom je aj to, že prvé zlato z Hier XXXI. olympiády pre Slovensko vybojovali bratranci Ladislav a Peter Škantárovci. Potvrdili tak, že naša krajina je v tomto športe svetovou veľmocou. Škoda len, že kvôli nie príliš férovým pravidlám nemohli v Brazílii štartovať aj víťazi spod štyroch kruhov Peter a Pavol Hochschornerovci, Michal Martikán či Elena Kaliská.

Na divokej vode nám to v Riu šlo, nebyť záveru, kedy mladému reprezentantovi v kategórii K1 Jakubovi Grigarovi došli sily, je medailová zbierka Slovenska ešte o čosi krajšia. 19-ročný tínežder skončil na výbornom piatom mieste. Činila sa aj skúsená Jana Dukátová, ktorá síce chcela cenný kov, štvrté miesto sa však tiež počíta.

PREČÍTAJTE SI: V šľapajach zlatých Hochšíkov. Predstavujeme olympijských víťazov Škantárovcov

Štvorkajak

Zostaňme na vode. Štvorkajak v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr, Denis Myšák a Tibor Linka síce nestačil vo finále K4 na Nemcov, aj tak ale z Južnej Ameriky odnáša skvelé striebro. Na tisícmetrovej trati sa predstavil kvalitným a počas trvania celej dĺžky trate konzistentným výkonom, za čo im patrí vytúžená odmena.

Ďalší rýchlostný kanoista Peter Gelle sa v K1 na 1000 m umiestnil na ôsmej priečke.

PREČÍTAJTE SI: PREDSTAVUJEME: Nový chodecký kráľ je prvý náš atlét s medailou na OH + REAKCIE

Zlatý Tóth deklasoval súperov

Celý čas si šiel vlastným tempom, nenechal sa rozptyľovať nástupmi konkurentov, ani horúcim počasím, ktoré v Riu na pláži Pontal ukazovalo 35 stupňov. Chodec Matej Tóth potvrdil aj na najvýznamnejšom športovom sviatku, že je atletická supertrieda a po titule majstra sveta v chôdzi na 50 km má na rovnakej trati aj olympijské zlato.

„Nedá sa to s ničím iným porovnať. V športovej kariére je to môj okamih číslo jeden. Získal som športovú nesmrteľnosť, nemôže mi to nikto zobrať. Nádhera, niečo úžasné, ťažko to opísať slovami,“ hovoril šťastný bezprostredne po pretekoch.

Na medailu siahal aj Marcel Lomnický, ktorý vo finále kladivárov skončil výkonom 75,97 m na výbornom piatom mieste.

PREČÍTAJTE SI: AKO STE HLASOVALI: Slovákom to v Riu sekne viac ako Austrálii a USA

Sagan „nebodoval“, no nesklamal

Majster sveta a opakovaný držiteľ zeleného dresu na najprestížnejšom cyklistickom podujatí sveta Tour de France Peter Sagan sa pred olympiádou rozhodol, že cestu na okamih vymení za hory a nerovný terén.

Slovensko v Brazílii reprezentoval v horskej cyklistike a nebyť defektu, mohlo to byť aj o peknom umiestnení. Rodák zo Žiliny síce po pretekoch, v ktorých práve pre opakované technické problémy skončil ďaleko v poli porazených, hovoril, že na medailu nemal, jeho impozantný vstup do pretekov, keď okamžite zmazal manko na čelo, pripomenul, aký je to výnimočný športovec.

Sagan sa vyše desať minút držal vo vedúcej štvorke, ktorá navyšovala náskok pred zvyškom štartového poľa, potom ale „pichol“ predné koleso a to aj bol koniec nádejí na kvalitné umiestnenie.

PREČÍTAJTE SI: FOTO: Olympiáda očami fotografov. Pozrite si najkrajšie momentky z Ria

Kopp bojoval o medailu

Ľubovoľná pištoľ 60 je najsilnejšou disciplínou Pavla Koppa, ktorý sa pod piatimi kruhmi dostal až do finále, kde skončil na veľmi dobrom siedmom mieste. Jeho celkové skóre činí 91,4 bodu.

Koppova kolegyňa Barteková skončila v skeete šestnásta, Slovensko výborne spropagoval aj triatlonista Richard Varga, ktorý po plaveckej i cyklistickej časti viedol, napokon dobehol na veľmi slušnom 11. mieste.

Slovensko na OH v Riu de Janeiro reprezentovalo dohromady 51 športovcov.

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (I.): Si hermafrodit, zaslúžiš si smrť!

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (II.): Mladík zrazil svoj vzor na kolená

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (III.): Do Ria na lodi spoločne s utečencami

OH Rio 2016: Slovenskí medailisti
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM