Tlačové správy

Hrozí vám strata dát z počítača? Používajte len legálne softvéry!

Zlodej, pirát, podvodník. Nie sú to práve najlichotivejšie slová, či prívlastky. Predsa je na Slovensku medzi nami takýchto ľudí pomerne veľa. Čudovali by ste sa, ale v percentuálnom vyjadrení ich vieme narátať až 37%.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí vám strata dát z počítača? Používajte len legálne softvéry!
Zdroj: Webnoviny.sk

Sú to majitelia firiem, v ktorých podľa zistení medzinárodnej štúdie IDC, vytvorenej pre organizáciu The Software Alliance, dodnes používajú nelegálny softvér. Oproti roku 2011 je to síce pokles o 3-percentuálne body, ale komerčná hodnota takéhoto „podnikania“, o ktorú je ochudobnená slovenská ekonomika, predstavuje až 48,7 milióna eur. Že by sa tieto financie mohli využiť na niečo zmysluplné? To rozhodne áno. Každý z nás by vedel povedať, čo by sme za tie peniaze mohli mať konkrétne v našom regióne – nemocnicu, škôlky, pracovné miesta, investície do infraštruktúry alebo do životného prostredia.

Organizácia The Software Alliance každý rok realizuje na Slovensku osvetové kampane zamerané na boj proti nelegálnemu softvéru. Ich cieľom je edukovať konateľov firiem, že podnikať na margo používania nelegálnych softvérov je nielenže nefér voči konkurencii, ale dokonca im za to hrozí trest odňatia slobody v zmysle § 283 Trestného zákona a to až na 8 rokov. Okrem toho samozrejme musia nahradiť vzniknutú škodu, softvéry zlegalizovať a zaplatiť vysokú pokutu. Pri tom všetkom im ale podnikanie neprosperuje, polícia zaistí počítače, prebiehajú kontroly, firma má obmedzený chod a produktivita klesá. Oplatí sa brať na seba takéto podnikateľské riziko?

Ešte väčším rizikom, ktoré si na seba podnikatelia nelegálnym softvérom berú, je možnosť straty dát a bezpečnostné riziká malvéru. IT manažéri varujú – firma sa stáva terčom hackerov a ani najlepšie opatrenia nemôžu ochrániť citlivé podnikateľské dáta v informačnom toku spoločnosti. Za okamih tak môžete, a to bez akéhokoľvek varovania, stratiť zoznam spotrebiteľov, tabuľky s údajmi spotrebiteľského správania, marketingové vyhodnotenia, alebo subdodávateľskú korešpondenciu. Ja byť podnikateľ si určite radšej kúpim softvér v hodnote pár stovák euro a budem spokojne spať lebo mám chránený a licencovaný celý programový balík firmy. Ak niekto uvažuje opačne, je veľký hazardér, ale je to jeho rozhodnutie a jeho nečestnosť. Pre mnohé podniky 21. storočia pritom predstavuje dodržiavanie IT práv a správa softvérového majetku konkurenčnú výhodu. Nech je podnikanie akokoľvek malé, každý si vie v ňom zabezpečiť kontrolu legálnosti softvéru a nepotrebuje byť pri tom naslovovzatý IT odborník. Existujú totiž jednoduché kroky, ktoré si môže dovoliť každá spoločnosť a ktoré zabezpečia správnosť softvérového licencovania. Patrí k nim zavedenie oficiálnej politiky používania výhradne legálneho softvéru a vedenie podrobnej evidencie. Spoločnosti by tiež mali zvážiť zavedenie priamych programov na správu softvérového majetku, ktoré spĺňajú medzinárodné uznávané kritériá. Ak neviete kde začať s takýmto auditom, kliknite na www.bsa.sk pre bližšie informácie.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávteľ tejto tlačovej správy. Autor je podnikateľ a sympatizant The Software Alliance na Slovensku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM