Dávid Hrdý Rôzne

Idete so svojou ratolesťou na pieskovisko? Prečítajte si, na čo si dávať pozor!

Leto je aj obdobím detských hier. Tie najmenšie obľubujú počas slnečných dní najmä pieskoviská. No aj pri takejto nevinnej hre môže hroziť vášmu dieťaťu zdravotné riziko. Prečítajte si, čo je nebezpečné ak je piesok v pieskovisku v nevyhovujúcom stave.

Ilustračný obrázok k článku Idete so svojou ratolesťou na pieskovisko? Prečítajte si, na čo si dávať pozor!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako sa o čistotu pieskovísk stará mesto?

O vyjadrenie sme požiadali aj mesto Topoľčany, ktorá spravuje detské pieskoviská. Podľa Alžbety Melicherovej z odboru správy majetku a služieb sa počas sezóny pieskoviská 2 krát prekopávajú a čistia. Piesok sa nevymieňa, ale podľa potreby dopĺňa. Zároveň upozornila mamičky ak zaznamenajú pohyb domácich zvierat v pieskoviskách, aby na to upozornili Mestskú políciu, ktorá zjedná nápravu.

Čo odporúča detská lekárka?

Špinavé a hygienicky závadné pieskovisko môže byť pre ľudí rizikové. Môže byť zdrojom ochorení či mechanického poranenia. Čo teda odporúča detská lekárka? „ Ako lekárka odporúčam maminkám čistotu pieskovísk pravidelne sledovať a často ich upozorňujem na nákazy, ktoré môžu na deti striehnuť v starom, špinavom piesku“ povedala MUDr. Mihalíková z detskej ambulancie v Topoľčanoch.

Problémom sú aj nezodpovední majitelia domácich zvierat. Neraz dovolia vykonať potrebu svojim domácim miláčikom priamo do pieskoviska. Exkrementy môžu byť zdrojom nákazy. Jednou z možných nákaz je toxokaróza.

„Toxokaróza je ochorenie, ktorého pôvodcom je škrkavka psia a mačacia – Toxocara cati a Toxocara canis. V prípade, že sa exkrementy infikovaného zvieraťa (psa alebo mačky) dostanú do pieskoviska, môžu sa dostať do priameho kontaktu s hrajúcim sa dieťaťom, ktoré sa znečistenými rukami infikuje “ ,varuje MUDr. Mihalíková.

Čistota pieskovísk je teda o zodpovednosti nás všetkých. Toxokaróza však nie je jedinou chorobou, ktorá číha na neudržiavanom pieskovisku. „To je len jedna z množných nákaz, ktoré striehnu na malé, nevinné deti v ich milovaných pieskoviskách. To ale my nesmieme dovoliť. Veď starostlivosť o čisté pieskoviská je vec, ktorú spolu musíme mať pod kontrolou. Ak sa nepostaráme, môže ísť aj o život dieťaťa“, dodala na záver MUDr. Mihalíková.

Hygienici varujú

O stanovisko sme požiadali aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Topoľčanoch. Podľa neho sa riziká rozlišujeme mikrobiálne a mechanické.„V rám­ci mikrobiálneho rizika sa pri nedostatočnej hygiene sa deti na pieskoviskách môžu nakaziť rôznymi bakteriálnymi, parazitárnymi a vírusovými ochoreniami“ varuje RÚVZ v Topoľčanoch.

Medzi takéto podľa RÚVZ V Topoľčanoch patrí napríklad giardióza, ktorú rozširujú mačky. Prejavuje sa tráviacimi ťažkosťami u detí. Shigelóza môže spôsobiť u vášho dieťaťa horúčky, nevoľnosť či vodnaté hnačky. Nehygienický piesok je aj zdrojom nákazy salmonelózou.

Pozor na ihly a sklo!

Mechanické riziká spočívajú v pohodených injekčných striekačkách alebo kúskoch skla. Podľa RÚVZ okrem mechanického poranenia hrozí dieťaťu aj nákaza vírusovými infekciami ako HIV či hepatitída. Nakoľko ale vírus HIV je citlivý na vonkajšie prostredie, možnosť nákazy je minimálna. Omnoho nebezpečnejší je vírus hepatitídy typu B. Tým sa môžeme nakaziť aj týždeň zaschnutou krvou.

Dôležitá je pravidelná kontrola

Dôležitá je teda prevencia. Podľa RÚVZ je nevyhnutá najmä pravidelná kontrola pieskovísk. Táto by mala zahŕňať zamedzenie vstupu zvierat do nich a odstraňovanie prípadných nebezpečných predmetov. V prípade mechanického poranenia je treba ranu okamžite vydezinfikovať a informovať pediatra. Rodičia by mali dbať na dodržiavanie základných hygienických potrieb dieťaťa rešpektovať pokyny pediatra čo sa očkovania týka.

Foto:Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM