Dávid Hrdý Od Vás

Jazdenie na skútri, zdemolovaná lavička či letiaci kvetináč: To je nočná realita na sídlisku „Mexiko“

Posedávanie mladých ľudí na sídliskách počas leta je bežné. No môže sa stať aj neúnosným. Do redakcie sa nám ozvala naša čitateľka z Topoľčian. Poslala nám video mládeže, ktorá denne ruší nočný pokoj a spánok obyvateľov. Jedna nahnevaná obyvateľka po nich dokonca hodila kvetináče.

Ilustračný obrázok k článku Jazdenie na skútri, zdemolovaná lavička či letiaci kvetináč: To je nočná realita na sídlisku „Mexiko“
Zdroj: TASR

„Divočina“ takmer denne

Pani Renáta býva na Palkovičovej ulici na sídlisku „Mexiko“ v Topoľčanoch. Je matkou malého dieťaťa. Jej problémom, ale aj ostatných obyvateľov tejto časti sídliska je hlučná mládež, ktorá im takmer denne znepríjemňuje nočný spánok. “Hulákajú tu naozaj každý večer, aj v tejto chvíli, keď vám píšem. Okrem hluku skáču a vešajú sa po preliezačkách pre deti, čo predpokladám tiež neskončí dobre“ ,napísala nám pani Renáta.

Okrem hlasnej zábavy sa s obľubou vozia na skútri, dokonca niekto zdemoloval aj časť lavičky. Činžiaky v tomto úseku sú postavené do tvaru „U“, čiže hluk je veľmi výrazný. Pani Renáta nepatrí medzi chronických sťažovateľov.

No ako sme sa presvedčili aj na základe videa od nej, nočná zábava je tu naozaj bujará. „Nič by som proti nim nemala, keby vedeli byť tichšie, ale to video presne vystihuje, čo dokazujú každý večer. A aby nebolo toho málo, tak dnes rozmlátili lavičku a ešte tu nejaký ich kamarát skúša mopeda“ dodala pani Renáta.

Dôležité je priestupok oznámiť

V súvislosti s týmto sme oslovili aj náčelníka Mestskej polície v Topoľčanoch Ľudovíta Dušu. Je zrejmé, že hliadky nemôžu byť na každom mieste a povinnosťou občana je protizákonné konanie ohlásiť.

„Uvedenú časť mesta intenzívnejšie monitorujeme aj v súvislosti s dodržiavaním zákonov v jednej z prevádzok. Počas bežných kontrol v nočných hodinách v minulom týždni, kedy bola vykonaná kontrola každý deň sme tam nezistili žiadne porušenie zákonov! Ak čitateľka nahrala video s protiprávnym konaním neznámych osôb a neinformovala mestskú alebo štátnu políciu, nesplnila si tak svoju oznamovaciu povinnosť“.

Čo je a čo nie je priestupok?

Treba však zdôrazniť, že nie každé stretávanie sa na sídliskách po 22:00 hodine je priestupok. Ak nedochádza k protiprávnemu konaniu, polícia nemá dôvod k zásahu.

Je potrebné mať na zreteli, že nie každé stretnutie mladých ľudí pri lavičke na sídlisku aj po 22 hodine je porušením zákonov. Ak nepoškodzujú majetok, neznečisťujú verejné priestranstvo apod. Hliadky mestskej alebo štátnej polície nemajú dôvod ich z takéhoto priestoru vykazovať alebo zisťovať ich totožnosť. Až na základe konkrétneho oznamu, že dochádza k protiprávnemu konaniu, alebo po vlastnom takomto zistení, policajné hliadky vykonávajú služobné zákroky v požadovanom rozsahu aj s možnosťou uloženia pokút v blokovom konaní“, vysvetlil Ľudovít Duša.

Rozdelenie hliadok

Ako nás informoval Ľudovít Duša, celé mesto je rozdelené do určitých častí. Hliadky Mestskej polície následne tieto mesta kontrolujú počas dňa i noci.

Celé mesto je rozdelené na niekoľko častí, ktoré sú kontrolované určitým systémom a centrum mesta kontrolujeme každý deň v dennej i nočnej zmene. Okrem toho častejšie kontrolujeme tie časti mesta, v ktorých boli vykonané zákroky aj na základe telefonických oznamov od občanov. To znamená, ak zaznamenáme viac oznamov o porušovaní právnych noriem z určitej časti mesta, sústreďujeme tam pozornosť aj v preventívnom hliadkovaní“ pokračoval Ľudovít Duša.

Aké pokuty hrozia?

Po zistení priestupku postupuje Mestská polícia v súlade so zákonom. Pri narušovaní nočného kľudu hrozí pokuta do výšky 33 eur. „MsP pri všetkých zákrokoch postupuje v zmysle platných právnych noriem, ak sa potvrdí porušenie právnych noriem napríklad v súvislosti s porušením nočného kľudu (22,00 – 06,00 h) v zmysle § 47 ods. 1 písm. b zákona č.372/1990 Z. z. o priestupkoch, hliadka MsP môže na mieste v prípade ak nepostačuje napomenutie uložiť pokutu v blokovom konaní až do výšky 33 eur“.

Naposledy riešili mestskí policajti podobný priestupok minulý týždeň na ulici J. Matušku okolo 23:15 hodine. Kedy bola uložená pokuta za narušovanie nočného pokoja vo výške 10 eur. Alebo prípad bitky, o ktorom sme vás informovali v článku V Topoľčianskych uliciach bolo rušno: Mestskí policajti zasahovali proti agresívnemu občanovi.

Na základe nášho podnetu prisľúbil Ľudovít Duša zintenzívniť hliadky v tejto časti sídliska „Mexiko“. Týmto by sme chceli poďakovať našej čitateľke pani Renáte za jej podnet a poskytnuté videá.

Foto:Ilustračné

Hlučná mládež a letiaci kvetináč
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM