Dávid Hrdý Krimi

Kauza únosu Jozefa Mišenku: Osem ľudí má ísť do basy až na 22 rokov

Kauza únosu už nebohého Jozefa Mišenku mala ďalšie pokračovanie. Okresný súd v Nitre rozhodol o tom, že obžalovaní si majú odsedieť tresty od 8,5 až do 22 rokov! Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Ilustračný obrázok k článku Kauza únosu Jozefa Mišenku: Osem ľudí má ísť do basy až na 22 rokov
Zdroj: Webnoviny.sk

Okresný súd v Nitre v stredu vyniesol rozsudok v kauze únosu kontroverzného podnikateľa Jozefa Mišenku z roku 2008. Ôsmi obžalovaní si majú za obzvlášť závažný zločin vydieračského únosu vo väzení odsedieť od 8,5 do 22 rokov. Senát v rozsudku zohľadnil, že išlo o organizovanú skupinu, ktorá konala s použitím násilia a zbraní s cieľom získať majetkový prospech.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, obžalovaní aj prokurátorka si ponechali lehotu na rozhodnutie o odvolaní. Verziu niektorých obžalovaných, ktorí tvrdili, že Mišenka zorganizoval svoj únos sám, označil senát za nedôveryhodnú. Podľa tejto verzie Mišenka nafingoval svoj únos preto, že dlhoval skupine Ježkovcov z východného Slovenska 12 miliónov korún. Jeho družka v stredu na súde povedala, že dlhy mu vznikli až po tom, čo vyplatila únoscom výkupné, pretože peniaze mal požičané.

Najvyššie tresty dostali Bystrík Š., ktorý bol podľa súdu organizátorom únosu a Peter D., ktorý bol už viackrát súdne trestaný. Obaja si majú odsedieť 22 rokov vo väznici s maximálnym stupňom stráženia. Po 15 rokov dostali Peter P. a Daniel H., u ktorého senát zohľadnil, že sa na júnovom pojednávaní priznal a popísal celý priebeh akcie. V stredu sa rodine Mišenkovcov ospravedlnil.

Ján P. dostal 14 rokov, Martin D. a Tomáš M. po 10 rokov. Najnižší trest 8,5 roka dostal Boris H., ktorý sa hneď na začiatku k všetkému priznal a usvedčil aj ostatných. V súčasnosti je vo výkone väzbe v Nitre. Jeho obhajkyňa bola s rozsudkom spokojná. Martin D., Tomáš M. a Boris H. si majú tresty na rozdiel od ostatných odpykať vo väznici so stredným stupňom stráženia. Všetkým obžalovaným zároveň senát uložil trojročný ochranný dohľad.

Podľa rozsudku Bystrík Š. po predchádzajúcom konflikte s Jozefom Mišenkom zosnoval z pomsty jeho únos a pôvodne ho plánoval usmrtiť. Vykopal preňho aj hrob.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM