Dávid Hrdý Rôzne

Kde je vôľa, tam je cesta: Peter z Bojnej (49) zachraňuje historický židovský cintorín

Opäť sa vraciame k téme židovského cintorína v obci Bojná pri Topoľčanoch. Po mnohých rokoch nečinnosti schátral a zničili ho vandali. No odhodlanie pána Petra z Bojnej všetko zmenilo. Pustil sa do neľahkej úlohy cintorín zachrániť.

Ilustračný obrázok k článku Kde je vôľa, tam je cesta: Peter z Bojnej (49) zachraňuje historický židovský cintorín
Zdroj: Dnes24.sk

Od katastrofy k náprave

V našom prvom článku o zdevastovanom židovskom cintoríne v Bojnej sme vás informovali pred viac ako mesiacom. Vtedy sme obdržali fotografie a aj svedectvo pána Petra, ktorý sa už nemohol ďalej pozerať na zničený cintorín. Židovstvo má v histórií Topoľčian svoje pevné miesto. Na území mesta žili početné židovské rodiny.

Pán Peter vtedy oslovil starostu obce pána Stankovského s prosbou o pomoc. Ten si osobne celú situáciu preveril a prisľúbil pomoc obce. A tá skutočne prišla. Okolnosti sa začali vyvíjať v prospech záchrany cintorína. „Asi týždeň po mojom stretnutí s pánom starostom som začul zvuky smerom od cintorína, vybehli sme hore a dvaja chlapci na starostov pokyn kosili. Poprosil som ich , aby tesne pri náhrobkoch zjemnili kosenie, aby sa to nepoškodilo, nepoškriabalo“, napísal nám pán Peter.

Ďalšou požiadavkou pána Petra bolo osadenie tabule, ktorá informuje o zákaze sypania smetí na tento pozemok. „O ďalší asi týždeň, mi dcéra povedala, že tabuľa so zákazom sypania smetí je už tam, nie síce na tom mieste, čo sme sa dohodli, ale o pár metrov na pravo. Ale to je jedno, podstatné je, že je tam a plní funkciu“, pokračoval pán Peter.

Obnova bude pokračovať

V rekonštrukcii chce pán Peter za pomoci svojej rodiny pokračovať aj naďalej. Spoločne sa starajú o údržbu cintorína. „Priebežne chodíme hore na cintorín, berieme si hrable, vidly, malú motyku, metlu a v tomto teple veľa vody“ dodal. Ďalším krokom by malo byť zistenie mien pochovaných z náhrobkov, ktoré sú zachovalé a dajú sa z nich mená prečítať.„Mená sú na náhrobkoch, ale ideme pátrať do matriky, lebo zachovala sa iba nepatrná časť, a mnohí Židia pochádzali z TO“, dodal k pátraniu po pochovaných pán Peter.

„Na prvom mieste je dosiahnutie trávnika na cintoríne do takého stavu, aby sme to mohli udržať normálnou motorovou kosačkou pod kontrolou. Potom nasleduje informačná tabuľa, kde by som rád prehľadne načrtol cintorín, krátky dejepis aj v nemčine, angličtine“, povedal o budúcnosti cintorína pán Peter.

Nie je dôležité kto, ale čo

Aj na tomto príklade z Bojnej môžeme vidieť, že kde je vôla tam je aj cesta. Iniciatíva pána Petra s prispením obce Bojná je tomu najlepším dôkazom. A aj keď sa niekedy tento pán nestretáva so súhlasnými gestami ostatných, predovšetkým ide o to konať správne bez ohľadu na ostatné okolnosti.

Neprial si ani zverejniť svoje priezvisko, nakoľko si myslí, že to nie je vôbec dôležité. „Sto percent obyvateľov pri pohľade na mňa si klepká prstom po čele, ale to nevadí. Človek musí byť silný najmä zvnútra, musí mať niečo prežité, prečítané, odskúšané, potom to treba upratať v hlave a konať dobro“ skonštatoval na záver pán Peter.

Židovský cintorín Bojná-návrat
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM