Katarína Jankeje Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 5 vecí, bez ktorých by Topoľčany neboli Topoľčanmi

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Topoľčany nie sú výnimkou. Pozrite si päť vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma.

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 5 vecí, bez ktorých by Topoľčany neboli Topoľčanmi
Zdroj: Dnes24.sk

Žochár

Kto by nepoznal bronzovú sochu mladého muža, pohodlne usadeného pred radnicou na námestí? Socha symbolizuje mládencov – žochárov, ktorí v minulosti nosili na trh vrecia naplnené vlnou, inak povedané žochy. Povestný symbol vyrástol na námestí v roku 2001, za ten čas sa stal najznámejším znakom Topoľčian, ktorý poznájú už aj ľudia z iných miest.

Pivovar

Topoľčany majú s pivovarníctvom naozaj dlhoročné skúsenosti, prvé pivo vzišlo zo známeho pivovaru ešte v roku 1964. Podnik, ktorému sa darilo aj po páde socializmu, začal mať vážnejšie problémy v novom miléniu. Netrvalo dlho a známa značka sa z výslnia prepadla takmer na dno. Dnes môžeme na medzinárodnú slávu pivovaru už iba spomínať, aj napriek tomu pivovarníctvo a známy pivovar zostáva synonymom pre mesto Topoľčany.

Námestie

Kostol z 13. storočia, morové stĺpy, historická budova radnice, či už spomínaná socha žochára. Na pomerne malom priestore sa nachádza hneď niekoľko známych a historicky naozaj hodnotných symbolov nášho mesta. Z akejkoľvek strany na námestie vstúpite, okamžite viete, že ste „doma.“

Modrák

Domáci by pri vete: „Stretneme sa pri Modráku…“ nezaváhali ani na sekundu, cezpoľní turisti by s tým však mali asi nejeden problém. Známy panelák na Krušovskej ulici, ktorý dostal svoje pomenovanie práve vďaka svojej farbe, je pre Topoľčancov už nezameniteľná súčasť mesta.

Vilka pri autobusovej stanici

Ak prichádzate po dlhšej dobe do rodného mesta buď vlakom, alebo autobusom hneď viete, že ste v Topoľčanoch práve vďaka známej budove vilky oproti štátnemu gymnáziu. Ako mnoho budov, aj táto za roky existencie výrazne schátrala, dnes je z nej už iba sídlo okresného poľovníckeho zväzu. Jej unikátny vzhľad však jednoznačne patrí k Topoľčanom a jej obyvateľom.

Čítajte aj:

Súťaž o najkrajšie mesto o pár dní končí: Topoľčany sa vyšplhali až na takúto priečku!

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Topoľčanoch, do ktorých by ste mali zavítať

Jedna z najcennejších pamiatok na FOTKÁCH: Pokochajte sa krásnou knižnicou Apponiovcov!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM