Tímea Kamenická Rôzne

Keď sa Nitra v novembri 89 vzbúrila režimu: Generálny štrajk v uliciach mesta zachytený na dobovom VIDEU

Tisícky ľudí v uliciach so spoločným cieľom... Ukázať svoju silu v boji za demokraciu a slobodu. Tak to pred 26 rokmi vyzeralo aj v nitrianskych uliciach, kde ľudia vyjadrili nesúhlas s vládou jednej strany. Pozrite si dobové video.

Ilustračný obrázok k článku Keď sa Nitra v novembri 89 vzbúrila režimu: Generálny štrajk v uliciach mesta zachytený na dobovom VIDEU
Zdroj: Dnes24.sk

26. výročie Nežnej revolúcie sa blíži. 17. november je dátumom, ktorý sa navždy vpísal do pamäti ľudí. Vysokoškolskí študenti vyšli do ulíc a uskutočnili manifestáciu, po ktorej už situácia nabrala rýchly spád.

27. novembra 1989 sa konal v celom Československu generálny štrajk, ktorého sa zúčastnila aj Nitra. Práve štrajk zachytáva priložené video. Vidieť v ňom množstvo ľudí, ktorí sa formujú do obrovského davu a spoločne sa presúvajú na už zaplnenú pešiu zónu. Odtiaľ potom takmer 35-tisíc zúčastnených ľudí postupne prešlo pred budovu dnešného Okresného úradu.

Transparenty, trúbenie áut, mávanie či skandovanie hesiel oslavujúcich slobodu ako napríklad „V jednote je sila“. To všetko bolo súčasťou manifestácie.

Generálny štrajk trval približne dve hodiny, od 12.00 do 14.00. Medzi účastníkmi boli aj predstavitelia ROH Bábkového divadla.

Viac si pozrite v priloženom videu.

VIDEO: Generálny štrajk v roku 1989 prilákal do ulíc nášho mesta 35-tisíc ľudí
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM