Katarína Jankeje Samospráva

Koľko zarábajú mestskí poslanci či primátor? Pozreli sme sa na odmeny ľudí, ktorí riadia Topoľčany

Riadia naše mesto, robia rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú aj naše životy. Za túto prácu dostávajú odmeny, ktoré sú platené z našich daní. Boli sme preto zvedaví, koľko vlastne taký mestský poslanec zarobí na odmenách.

Ilustračný obrázok k článku Koľko zarábajú mestskí poslanci či primátor? Pozreli sme sa na odmeny ľudí, ktorí riadia Topoľčany
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Plat primátora

Hneď na začiatok sa pozrime na plat hlavy nášho mesta – plat primátora Petra Baláža. Primátorský plat sa musí zo zákona schvaľovať každý rok. Výška sa odvíja od priemernej mzdy zamestnanca národného hospodárstva. Jeho plat na rok 2014 bol poslancami schválený vo výške 3 573 eur mesačne v hrubom. Treba podotknúť, že suma je oproti minulému roku nižšia o 383 eur, v roku 2013 primátor poberal 3 956 eur v hrubom.

To, aký plat bude primátor poberať na budúci rok poberať, je otázne. Pred nami sú totiž komunálne voľby, v novembri budeme voliť nového primátora i poslancov. Súčasný primátor sa rozhodol i do tretice zabojovať, prečítajte si jeho dôvody kandidatúry v článku: Toto sú dôvody prečo znova kandidujem.

Oficiálnym vyzývateľom primátora je zatiaľ iba poslanec Juraj Želiska. I on má v hlave jasno čo treba pre Topoľčany urobiť. Svoje dôvody prezradil v článku: Juraj Želiska, kandidát na primátora Topoľčian: Toto sú dôvody prečo kandidujem!

Odmeňovanie poslancov

Ako je to ale s mestskými poslancami? Dostávajú za svoje služby pre mesto pravidelný mesačný príjem? Odpoveď je nie, nedostávajú. Ich odmeňovanie je trochu komplikovanejšie. Ako nás informoval viceprimátor mesta, Milan Lisý: „Za výkon funkcie poslanca na zasadnutiach MsZ, Mestskej rady, stálych komisii, dočasných a odborných komisii, Mestských výborov MsZ patrí poslancovi odmena v zmysle Odmeňovacieho poriadku. Odmena sa určuje na základe priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok.“ Pričom odmeny sa poslancom vyplácajú v štvrťročných intervaloch.

V tomto roku platí, že odmena poslanca v rámci Zasadnutí Mestského zastupiteľstva predstavuje 140, 10 eur. Ak je zároveň členom Mestskej rady, jeho odmena je navýšená o 115, 40 eur.

Mestské výbory a komisie

I členovia Mestských výborov majú nárok na odmenu. V tomto kalendárnom roku im bolo odsúhlasených rovných 33 eur, predsedovi výboru 57,70 eur. Mesto ďalej vypláca odmeny za členstvo v stálych i dočasných komisiách. Sumy sú rovnaké, členovia komisií si prilepšia o 33 eur a predsedovia o 57,70 eur.

Samozrejme, nárok na odmenu majú tí poslanci a členovia, ktorí splnia jasné požiadavky. „Odmeny sa krátia podľa doby trvania účasti na zasadnutiach. Za neúčasť na zasadnutiach sa odmena nevypláca,“ dodáva Lisý.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM