Lucia Lauková Správy

Kraj poskytne dotácie na záchranu pamiatok: Na projekt môžete získať cez 3-tisíc eur

Nitrianska samospráva vyhlásila výzvu v rámci ktorej môžete požiadať o dotáciu. Prednosť dostanú národné kultúrne pamiatky v havarijnom stave.

Ilustračný obrázok k článku Kraj poskytne dotácie na záchranu pamiatok: Na projekt môžete získať cez 3-tisíc eur
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) poskytne na budúci rok dotácie na obnovu kultúrnych pamiatok na svojom území. V rámci vyhlásenej výzvy môžu o granty požiadať právnické i fyzické osoby. Termín uzávierky podávania žiadostí je 15. október.

Výška dotácie

Nenávratný finančný príspevok z programu Zachráňme kultúrne pamiatky NSK pre rok 2018 môžu žiadať iba organizácie, ktoré majú sídlo na území NSK a nemajú voči vyššiemu územnému celku žiadne nevyrovnané záväzky. „Maximálna výška dotácie na jeden projekt je 3320 eur, pričom žiadateľ musí na obnovu pamiatky poskytnúť vlastné zdroje minimálne do výšky 50 percent predpokladaných nákladov,“ informoval Úrad NSK.

Záchrana pamiatok

Ako sa uvádza vo výzve, prednostne sa budú riešiť žiadosti o poskytnutie dotácie na národné kultúrne pamiatky, ktoré sú v havarijnom stave. Pamiatka, na obnovu ktorej bude v roku 2018 poskytnutý príspevok, sa musí nachádzať na území Nitrianskeho kraja, musí byť evidovaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR a v súčasnosti je alebo bude spoločensky vhodne využívaná. Jej obnova okrem toho musí byť v súlade s pamiatkovým zákonom.

Minuloročná dotácia

Na základe minuloročnej výzvy poskytol NSK v tomto roku na obnovu národných kultúrnych pamiatok na svojom území dotácie v celkovej výške 69 279,31 eura. O podporu požiadalo v tomto roku 32 žiadateľov. Podmienky stanovené vo všeobecne záväznom nariadení splnilo 23 subjektov, ktorým boli dotácie aj pridelené.

Sakrálne pamiatky

Kraj tento rok pridelil granty vo výške 107 až 3320 eur na projekty obnovy sakrálnych i svetských pamiatok. Podporená bola napríklad aj oprava bronzového pamätníka víťaznej bitky nad Turkami v roku 1652 vo Veľkých Vozokanoch, ktorý pred časom zničili vandali.

Dotácie NSK okrem toho pomohli aj pri rekonštrukcii kaštieľov v Oponiciach, Malých Vozokanoch, Hule, Zlatých Moravciach a Močenku. Kraj pridelil dotácie aj na obnovu pevnosti v Komárne, hradu Hrušov i na konzerváciu ruín kláštora na Zobore.

Oprava budov

Opravovali sa aj viaceré historické budovy v Nitre, Topoľčiankach a Šahách. Dotácie sa však ušli aj na obnovu menších pamiatok. Ide napríklad o barokovú kazateľnicu v Kameníne, sochu Panny Márie vo Veľkom Záluží, kaplnku svätého kríža v Malých Chrašťanoch a ďalšie objekty.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM