Katarína Jankeje Rôzne

Krvavý mesiac nad Topoľčanmi: Kedy a kde môžeme pozorovať tento jedinečný úkaz?

O pôsobivé divadlo na oblohe by mal už onedlho postarať Mesiac. Pri jeho čiastočnom zatmení môžeme vidieť i nevšedné červené zafarbenie. Zisťovali sme, čo úkaz znamená a kedy ho sledovať.

Ilustračný obrázok k článku Krvavý mesiac nad Topoľčanmi: Kedy a kde môžeme pozorovať tento jedinečný úkaz?
Zdroj: TASR

V marci tohto roka sa zraky Topoľčancov upierali na nebo pri pozorovaní čiastočného zatmenia Slnka, v auguste sme si vychutnávali pohľad na meteorický roj. V noci z 27. na 28. septembra na nás príroda chystá ďalšie vesmírne divadlo, tentoraz v hlavnej úlohe s Mesiacom.

Prečo červený?

Ako nám vysvetlili pracovníci Hvezdárne Malé Bielice, zatmenie Mesiaca je prírodný úkaz, ktorý nastáva vtedy, ak sa Slnko, Zem a Mesiac dostanú do jednej priamky a zemský tieň dopadne na Mesiac. Dochádza k nemu vždy, keď je Mesiac v splne a zároveň je v blízkosti ekliptiky. Aj pri úplnom zatmení Mesiaca sa často stáva, že Mesiac nie je celkom neviditeľný, ale je čiastočne osvetlený svetlom, ktoré sa láme v zemskej atmosfére.

„Svetlo je po prechode atmosférou Zeme v dôsledku rozptylu ochudobnené o modrú zložku a dodáva Mesiacu červenú až tmavočervenú farbu. Jasnosť Mesiaca pri úplnom zatmení je dôležitým faktorom pri určovaní momentálneho charakteru a čistoty zemskej atmosféry,“ uvádzajú odborníci z hvezdárne.

V akom čase sledovať?

Milovníci krásnych vesmírnych úkazov si prídu na svoje v pondelok 28. septembra v skorých ranných hodinách. Hra na nebi začne po druhej hodine, kedy Mesiac vstúpi do polotieňa Zeme.

Najvhodnejší čas na sledovanie úkazu je však po 03.00 hod. ráno, pričom maximum úplného zatmenia Mesiaca nastane po 04.45 hod., koniec zatmenia bude viditeľný už pri svitaní po 06.00 hod. ráno.

Hvezdáreň bude otvorená

Najlepšie je možné vesmírne divadlo sledovať na západnej časti oblohy, ak však máte chuť zažiť niečo výnimočné, máme pre vás aj špeciálnu pozvánku. Hvezdáreň v Malých Bieliciach pozýva všetkých na sledovanie úkazu v priestoroch hvezdárne, vstup je možný od 03.00 hod. rána a je voľný.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM