Peter Klimant Rôzne

Kúpacia sezóna v prírode: Ktoré vodné plochy v kraji odporúčajú hygienici?

Sezóna vodných radovánok je v plnom prúde. Okrem umelých kúpalísk máme v Nitrianskom kraji k dispozícii aj niekoľko zaujímavých prírodných vodných plôch. Tieto sú podľa hygienikov vhodné na kúpanie...

Ilustračný obrázok k článku Kúpacia sezóna v prírode: Ktoré vodné plochy v kraji odporúčajú hygienici?
Zdroj: TASR

Slnko, teplo, prázdniny a dovolenky. Sezóna zábavy pri vode je v plnom prúde. V našom okolí sa nachádza viacero kúpalísk či plavární, viacerí z nás však radšej preferujú príjemnú a pokojnú atmosféru, ktorú ponúkajú prírodné vodné plôchy. Tu sa však treba mať na pozore. Mnohé z nich nie sú vhodné na kúpanie.

Na kúpanie vhodné

Hygienici z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) zverejnili začiatkom júla zoznam prírodných kúpalísk a prírodných vodných plôch s neorganizovanou rekreáciou, ktoré majú vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie.

V Nitrianskom kraji sa nachádzajú tri prírodné vodné plochy s neorganizovanou rekreáciou, ktoré sú podľa hygienikov z ÚVZ SR vhodné na kúpanie: Lipovina – Bátovce, TONA Šurany a Duchonka. Prírodné kúpalisko s organizovanou rekreáciou u nás nie je ani jedno.

Ich kvalitu nezisťovali

V našom kraji sa však nachádzajú aj iné vodné plochy, ktoré sú každoročne ľuďmi vo veľkom využívané na vodnú zábavu. Ide napríklad o vodné nádrže Jelenec, Vráble či štrkovisko Veľký Cetín. Kvalita týchto vôd však zisťovaná nebola.

„Tieto vodné plochy neboli vybudované k rekreácii ale k iným účelom, ako hospodárske nádrže pre chov rýb a závlahy, ťažbu štrku a pod. Vyššie uvedené lokality v okrese Nitra neboli doposiaľ vyhlásené ako vhodné na kúpanie a rekreáciu a nebola povolená ich prevádzka a to v súvislosti, že vyššie uvedené vodné plochy vykazovali nedostatky vo vybavenosti ako aj v kvalite vody,“ informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva Nitra, podľa ktorého však tieto vodné plochy boli v minulosti informatívne sledované.

Vráťme sa však späť k trom vyššie spomínaným vodným plochám, ktoré sú u nás podľa hygienikov vhodné na kúpanie. Pokiaľ vám ich samotné názvy veľa nehovoria, no chcete o nich zistiť viac, tieto informácie vás zrejme budú zaujímať:

Lipovina – Bátovce

Vodná nádrž Lipovina sa nachádza pri obce Bátovce v okrese Levice. Vybudovaná bola v 1968 na miestnom potoku Jabloňovka. Má rozlohu 25 ha a maximálnu hĺbku 9,7 metra. V súčasnosti slúži najmä na rekreačné účely, vodné športy a rybolov. V tunajšom rekreačnom areáli sa nachádzajú bufety, je tu i možnosť stanovania.

TONA Šurany

Tona je rekreačný areál, ktorý ponúka vodnú plochu s pieskovou a štrkovou plážou. Nachádza sa kúsok od vstupu do mesta Šurany zo smeru od Úľan nad Žitavou. Kúpalisko je v prevádzke iba počas letných mesiacov v prípade priaznivého počasia a v tomto období sa tu konajú aj rôzne športové a kultúrne podujatia. Dajú sa tu robiť aj rôzne iné športové aktivity, nechýba volejbalové ihrisko, detské ihrisko, požičovňa vodných bicyklov a športových potrieb. K dispozícii je priestor pre stanovanie a karavany. Podobne ako v Lipovine, aj tu si na svoje prídu rybári.

Duchonka

Vodná nádrž Duchonka sa nachádza v Považskom Inovci neďaleko obce Prašice v topoľčianskom okrese. Rozlohu má 17 ha. V letných mesiacoch je veľmi obľúbeným turistickým strediskom a v okolí priehrady je množstvo podnikových i súkromných chát. Na svoje si prídu aj turisti, v okolí je bohatá ponuka turistických a cykloturistikých vyznačených trás. Nechýba tu možnosť zberu húb, rybolovu, vodných športov i letnej zábavy s bohatým kultúrnym vyžitím.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM