Dávid Hrdý Rôzne

Letné rybárčenie na Nemečkách: Vybrali sme sa na nočný lov zubáčov

Vodná nádrž Nemečky má rozlohu 18 ha. Je obľúbeným miestom na kúpanie, no predovšetkým je to rybársky revír. A práve to nás sem priviedlo. Vyskúšali sme si nočný lov zubáčov.

Ilustračný obrázok k článku Letné rybárčenie na Nemečkách: Vybrali sme sa na nočný lov zubáčov
Foto: Dávid Hrdý / Zdroj: Dnes24.sk

Niečo o zubáčovi

Zubáč patrí medzi naše dravé ryby. Na Slovensku je veľmi rozšírený. Má rád predovšetkým veľké, pomaly tečúce úseky riek, údolné nádrže či rybníky. Je veľmi citlivý na obsah kyslíka a kvalitu vody. Môže dorásť aj do dĺžky 130 cm a dosiahnuť hmotnosť 21 kg! V našom okrese ho môžeme nájsť takmer v každom rybárskom revíry. Dokonca hlásené boli aj úlovky zubáča z rieky Nitry.

Živá nástraha je základ úspechu

Zubáč sa v dospelosti živí menšími druhmi rýb. Pri jeho love je teda najosvedčenejšou živá nástraha. Našou prvou úlohou bolo teda najskôr postarať o jej zaobstaranie. Vybrali sme sa teda do blízkeho rybníka. Na chytanie väčšieho množstva menších rybiek nám poslúžila tzv. „stavačka“. Je to sieť upevnená na kovovej konštrukcii v tvare štvorca.

Už po prvom záťahu sme mali rybiek až až. Čo potešilo najmä deti a mladú rodinku, ktorí boli na prechádzke. Tí zvedavo pozerali do sieťky a tešili sa so skákajúcich rybiek. Nástrahu teda máme, bol čas vyraziť na zubáče! Po ceste sme sa nemohli nezastaviť na zmrzlinu „U Buchtovej“ v Tovarníkoch. Bola výborná, ako vždy!

Mesiac bol v splne, rybačka mohla začať

Po príchode na VN Nemečky nás privítalo, no vôbec neprekvapilo množstvo kúpajúcich. Ľudia so širokého okolia využívajú túto nádrž k letnému osvieženiu. Dokonca aj v nočných hodinách prišlo pár odvážnych kúpajúcich. Po kolegiálnej dohode s ďalšími rybármi sme zostali rovno pri hrádzi. Na zubáča bolo ešte priskoro, tak sme si voľný čas vypĺňali pitím kávy a prípravou udíc. Nemohli sme sa dočkať zotmenia…

Hneď ako sa slnko schovalo za blízke hory sme nastražili naše rybky a nahodili udice. S veľkým očakávaním sme čakali na prvého zubáča. Počasie bolo ideálne. Pofukoval slabý vietor, čerstvý vzduch a mesiac v splne. Dokonalá rybárska idylka. A taktiež výborný únik z betónovej džungle mesta.

Čas plynul, no záber zubáča nie a nie prísť. Z dlhého čakania nás prebudil úlovok vedľa nás sediacich rybárov. Bol to zubáč! Chvíľku trvalo než sa im podarilo šetrne odstrániť háčik z jeho úst, no potom nám ho ochotne poskytli na fotenie. Zubáč okrem jeho ostrých zubov má ešte jednu charakteristiku. Jeho oči sú ako so skla. A pri odraze svetla ich má úplne biele. Táto ryba budí rešpekt a obdiv.

Aj keď sa nám nepodarilo žiadneho uloviť, poslaním rybolovu nie je len množstvo ulovených rýb. Je to aj o sebadisciplíne, trpezlivosti a citu k prírode.

Letné rybárčenie na VN Nemečky: Vybrali sme sa na nočný lov zubáčov
8
Galéria
Foto: Dávid Hrdý / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM