Rastislav Búgel Kultúra

Na Nástupišti to bude žiť: Venovať sa budú súdnemu procesu s Kalmusom a Lorenzom

Aktuálnemu súdnemu procesu s dvoma výtvarníkmi a aktivistami, ktorí sú súdení za poškodenie cudzej veci, sa bude venovať prvá edícia diskusného formátu WHAT THE HELL*** IS? v topoľčianskom Nástupišti 1-12.

Ilustračný obrázok k článku Na Nástupišti to bude žiť: Venovať sa budú súdnemu procesu s Kalmusom a Lorenzom
Zdroj: Nástupište 1-12

Verejná diskusia WHAT THE HELL MONUMENT FOR BIĽAK IS? (Čo do pekla je monument pre Biľaka?) odštartuje v utorok 31. mája v topoľčianskom Multimediálnom priestore pre súčasnú kultúru projekt, ktorý sa po košickej Tabačke Kulturfabrik presunul aj do Bratislavy, Prahy a do podchodu autobusovej stanice v Topoľčanoch.

Formát prinesie každý mesiac čerstvé témy z oblasti súčasnej vizuálnej kultúry, hudby, ale taktiež sa bude zaoberať nezodpovedanými otázkami z oblasti verejného života, ktoré s kultúrou súvisia. „Prvoradou ambíciou je živou formou zoznámiť širokú verejnosť s umením a jeho témami, ktoré sa v dnešnej dobe veľkej popularite netešia,“ povedal Julo Krištof z Nástupišťa 1–12, ktoré organizuje projekt v spolupráci s Alt30collective. Podujatie sa uskutoční s finančnou podporou Fondu na podporu umenia.

Prvá edícia diskusného formátu sa bude venovať súdnemu procesu s výtvarníkmi a aktivistami Petrom Kalmusom a Ľubošom Lorenzom. Obaja sa v noci 21. februára 2015 vydali do Krajnej Bystrej, aby „revitalizovali“ čerstvo odhalený pamätník komunistovi Vasilovi Biľakovi. Súdny proces, v ktorom Komunistická strana Slovenska žaluje dvojicu výtvarníkov a aktivistov za poškodenie cudzej veci, sa začal začiatkom februára tohto roka. Koncom mája v čase po treťom pojednávaní budú mať účastníci diskusie možnosť osobne s umelcami o celej kauze diskutovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM