Katarína Jankeje Samospráva

Námestie v Topoľčanoch má nové detské ihrisko: Mesto zaň zacvakalo vyše 23-tisíc eur!

Ak prechádzate námestím pravidelne, určite vašej pozornosti neunikla výmena starého ihriska pre deti za nové. Mesto na ňom rozhodne nešetrilo. Dôvodom bola bezpečnosť a zvýšenie atraktivity.

Ilustračný obrázok k článku Námestie v Topoľčanoch  má nové detské ihrisko: Mesto zaň zacvakalo vyše 23-tisíc eur!
Foto: Katarína Jankeje / Zdroj: Dnes24.sk

Deti sa môžu tešiť. Na Námestí M. R. Štefánika v Topoľčanoch vyrástlo nové detské ihrisko. Nahradilo pôvodné, ktoré sa mestu nejavilo dostatočné bezpečné. V čase našej návštevy ho využívalo niekoľko mamičiek s deťmi, opýtali sme sa ich preto na ich názor ohľadne nového ihriska.

Spokojnosť z polovice

„Malému sa to páči, tie veľké zvieratká ho fascinujú, mne ide hlavne o to, že celý materiál, dokonca aj z tých zvierat je taký mäkký, že aj keby padol nič sa mu nestane, to je najdôležitejšie,“ prezradila nám mamička Janka. S trochu iným názorom sme sa stretli u pani Moniky, tej sa nepozdáva výmena ako taká, podľa jej slov bolo pôvodné ihrisko praktickejšie: „Boli tam hlavne rôzne tunely a preliezky, kde sa deti mohli šmýkať a hrať, naspodku bola tiež mäkká podlaha. Nikdy sa tu mojim deťom nič nestalo, nechápem prečo ho vymenili. Nevravím, že je zlé, to predtým bolo podľa mňa rozhodne praktickejšie a využiteľnejšie pre detské hry.“

Bezpečnosť a zvýšenie atraktivity za 23 000 eur

Prečo došlo k osadeniu nového ihriska s detskými prvkami sme zisťovali u primátora Topoľčian, Petra Baláža: „Mesto pristúpilo k výmene hracích prvkov na námestí z dôvodu zvýšenia bezpečnosti a atraktivity novej hracej plochy. Povrchový materiál, z ktorého je vytvorená dopadová plocha a jednotlivé zvieratká, tlmí nárazy a poskytuje deťom bezpečnú hru. Na rozdiel od iných materiálov (piesok, trávnik, dlaždice) si nevyžaduje pravidelnú údržbu."

Mesto na dodávke a montáži rozhodne nešetrilo. Autorom projektu je česká firma. „Ihrisko je určené pre deti od 3 – 6 rokov a spĺňa príslušné platné európske normy. Vyberalo sa na základe prieskumu trhu, pričom bola vybraná firma 3D PROGRAM s.r.o. Zlín s cenou 23 036 eur," pokračuje Baláž.

Preliačené na bokoch

Nové detské ihrisko síce nestojí ešte dlho, no došlo už k jeho poškodeniu. Ako nás upozornila jedna z mamičiek, na bočných stranách je plechové ukotvenie preliačené. „Zrejme sa niekto náramne nudil, a skákal naschvál po okraji až kým to ohol,“ myslí si pani Monika.

Pozrite si nové detské ihrisko v našej fotogalérií!

Nové detské ihrisko v Topoľčanoch
8
Galéria
Foto: Katarína Jankeje / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM