Dávid Hrdý Rôzne

Napájadlá v Topoľčanoch: Aká kvalitná voda je v nich podľa odborníkov?

K téme mestských napájadiel sa ešte raz vraciame. Tentokrát nás zaujímala kvalita vody v nich. Oslovili sme preto Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Topoľčanoch, aby nám ozrejmil fakty okolo vody,ktorú z napájadiel pijeme.

Ilustračný obrázok k článku Napájadlá v Topoľčanoch: Aká kvalitná voda je v nich podľa odborníkov?
Foto: Dávid Hrdý / Zdroj: Dnes24.sk

Kontrola pred aj počas letnej sezóny

Napájadlá, kde sa môžeme osviežiť počas týchto tropických horúčav máme v meste tri. Ako sme už uvádzali v našej predošlej reportáži, prúdi do nich voda z verejného vodovodu. Správu a údržbu týchto napájadiel vykonáva mesto Topoľčany. To sa však týka spravidla ich technickej údržby.

Kvalitu vody v ňom sleduje RÚVZ v Topoľčanoch. „Pred spustením týchto zariadení do prevádzky pred letnou sezónou a námatkovo počas letnej sezóny je kvalita vody kontrolovaná v dvoch zariadeniach – žulové „pitítko“ pred radnicou nie je technicky upravené tak, aby sa z neho dala voda piť (slabý prietok vody)“, napísala nám RNDr. Mária Škodová z RÚVZ v Topoľčanoch.

Voda je v poriadku

Podľa kontrolórov z RÚVZ v Topoľčanoch je voda v napájadlách v poriadku. „ Ani v jednej z vyšetrovaných vzoriek od doby nainštalovania „pitítok“ v meste nebolo zistené prekročenie medzných hodnôt vo vyšetrovaných ukazovateľoch kvality pitnej vody“ pokračovala.

Kontrolné odbery sa vykonávali aj v mesiaci júl. A to na dvoch napájadlách. „Naposledy boli vzorky odobraté zo zariadenia pri gymnáziu dňa 10.7. 2013, dvojstudňa na námestí bola v čase odberu nefunkčná. Okrem toho, od doby nainštalovania týchto zariadení nebolo RÚVZ hlásené žiadne prenosné ochorenie, pri ktorom by bola faktorom prenosu voda“ dodala na záver RNDr. Škodová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM