Kultúra

Kultúra v podchode: Na Nástupišti 1-12 to stále žije

Topoľčianskym podchodom prechádzal azda každý z nás. Na prvý pohľad tmavý, ponurý tunel vedúci popod autobusovú a železničnú stanicu. A predsa je niečím zaujímavý a jedinečný

Ilustračný obrázok k článku Kultúra v podchode: Na Nástupišti 1-12 to stále žije
Zdroj: Dnes24.sk

Podchod dlhý asi 150 metrov ústi vedľa historickej vilky pri autobusovej stanici. Slúži ako prechod, ktorým sa dostaneme k železničnej stanici, autobusovým zastávkam či na ulicu Petra Jílemnického. Ľudia ním chodia do školy či do práce. A povedzme si úprimne, nie je nám všetko jedno ak tadiaľ prechádzame večer. No zásluhou dvoch nadšencov kultúry Zuzany Godálovej a Jula Krištofa sa z tohto tmavého miesta stalo centrum súčasnej kultúry rôzneho druhu.

Ako vždy, na začiatku je nápad, myšlienka. Ten v tomto prípade nechýbal, no chýbali priestory kde by mohli svoj zámer realizovať. Pomocnú ruku im podal primátor mesta, za ktorým sa Zuzana a Julo vydali. Ten im za symbolické nájomné 1 EUR ponúkol priestory v podchode, presnejšie 4 unimobunky, ktoré predtým slúžili na obchodné účely. Obchod tu v minulosti neprekvital, zato kultúre sa tu darí.

Názov tohto centra vyplynul potom z charakteru jeho polohy – Nástupište 1 – 12. Denne podchodom prejde množstvo ľudí, ktorým nenásilnou formou ponúka ukážky súčasnej kultúry. Nie je nič mimoriadne, ak prechádzate podchodom ráno o siedmej a sledujete práve prebiehajúci koncert. Nástupište 1 – 12 spolupracuje taktiež aj s blízkym gymnáziom. Študenti majú možnosť párkrát do mesiaca mať výučbu v priestoroch podchodu. Ide o neformálne vzdelávanie, ktoré je však v súlade s osnovou výučby, ako sú napríklad predmety etika, občianska náuka a pod.

Prvotným poslaním Nástupišťa 1 – 12 je kultúra a umenie. Organizujú sa tu výstavy, workshopy, diskusie, premietania, atď. Najbližšie môžete navštíviť podujatie pod názvom „N 1–12 proti homofóbií.“ Bližšie informácie o tomto podujatí a chystaných projektoch nájdete TU.

Zostáva už len vyzdvihnúť snahu ľudí, ktorí sa rozhodli spestriť kultúrny život v Topoľčanoch a popriať im veľa
ďalších úspechov v ich práci.

Dávid Hrdý

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM