Rastislav Búgel Kultúra

Nástupište 1-12 oslavuje štvrté výročie: Pripravilo si zaujímavý projekt Lúky

Nástupište 1-12 oslavuje. Pri príležitosti štvrtého výročia založenia si pripravilo zaujímavý projekt.

Ilustračný obrázok k článku Nástupište 1-12 oslavuje štvrté výročie: Pripravilo si zaujímavý projekt Lúky
Zdroj: Dnes24.sk

Multimediálny priestor pre súčasnú kultúru Nástupište 1–12 oslávi štvrté výročie svojho vzniku uvedením multimediálneho projektu LÚKY. V podchode pod Autobusovou stanicou mesta Topoľčany budú v piatok 9. októbra performanciu a zvukovú inštaláciu sprevádzať živé vizualizácie výtvarníčky Zuzany Novotovej-Godálovej. „Nedotknuté lúky, na ktorých nepočuť autá, motorové píly, lietadlá ani čerpadlá, existujú v predstavách každého z nás. Je však ešte možné tieto miesta nájsť aj v skutočnom živote? Táto otázka sa stala východiskovým bodom multimediálneho projektu,“ skonštatoval Julo Krištof z Nástupišťa 1–12.

Túlal sa po lúkach

Hudobník a sound-artista Jonáš Gruska strávil niekoľko mesiacov túlaním sa po slovenských lúkach v Bišári, Suchej Doline, na Trasľavom vrchu či Zárubách. S pomocou precíznych, často vlastnoručne zhotovených nahrávacích zariadení sa pokúsil zaznamenať to, čo cez všetok ľudský lomoz už nepočuť: kompozície spájajúce svrčky a tisíce iných druhov hmyzu, vietor preháňajúci sa steblami trávy, prebúdzajúce sa vtáky a iné komplexné rytmy a melódie slovenskej prírody. Jeho nahrávky sa stali základom pre zvukovú inštaláciu, ktorá opäť vdýchne život do dlhé roky nepoužívaného oznamovacieho audiosystému v monumentálnom topoľčianskom podchode.

Zaznejú piesne

Na pozadí stien hmýriacich sa vizualizáciami výtvarníčky Zuzany Novotovej-Godálovej a evokujúcich neviditeľný život lúk vstupujú do Gruskovej inštalácie postavy piatich žien. V podaní speváčok Jany Ambrózovej, Evy Brunovskej, Barbary Petrgálovej a Dominiky a Dajany Margetových zaznejú ženské ľudové piesne a charakteristické lúčne ujúkania z vybraných obcí Horehronia, Kysúc, Spiša, Gemera a Liptova, a to v lokálne príznačných viachlasných prevedeniach.

Priestor sa stal známym

Multimediálny priestor pre súčasnú kultúru Nástupište 1–12 sa za štyri roky svojej existencie stal známym na Slovensku i v zahraničí svojím netradičným prístupom k prezentácii súčasného umenia ne-galerijnému publiku. Projektmi prepájajúcimi viaceré formy umenia, v ktorých samotní umelci majú možnosť vyjsť zo svojej komfortnej zóny a experimentovať s vlastnými limitmi, si vydobyl veľmi špecifické postavenie na slovenskej kultúrnej scéne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM