Rastislav Búgel Kultúra

Nástupište 1-12 znova ožije: Zdobiť ho bude nadrozmerná nástenná maľba

V Multimediálnom priestore pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12 v podchode topoľčianskej autobusovej stanice vzniká v týchto dňoch dielo finalistu minuloročnej Ceny Oskara Čepána Viktora Fučeka. Verejné predstavenie jeho maľby s dĺžkou 39 a výškou tri metre bude 29. júna.

Ilustračný obrázok k článku Nástupište 1-12 znova ožije: Zdobiť ho bude nadrozmerná nástenná maľba
Zdroj: Dnes24.sk

Ako uviedol Július Krištof z Nástupišťa 1–12, dielo s názvom Rozhovory každodennosti bude sprevádzať spoločná performancia Viktora Fučeka a Jána Valíka.

Autor maľby na nej pracuje od začiatku júna. Verejný priestor podchodu pritom vníma ako miesto, kde sa symbolicky vizualizuje nevedomá podzemná rieka ľudského povedomia, zatláčaná dennodennými rituálmi presunov. „Pri práci na maľbe diela Rozhovory každodennosti si postupne začal uvedomovať, že tu nastáva sprítomňovanie nevedomých procesov prestupujúcich celú spoločnosť. Pomalé vrstvenie, prekrývanie, artikulovanie a potláčanie, to všetko začalo vytvárať reálny záznam sveta, mapu nášho spoločného žitého priestoru. Táto maľba však neslúži len ako nejasná správa o stave vecí, ale aj ako apel či výkričník. Svojou farebnosťou a čistou telesnosťou má za účel neustále rozrušovať vnútorné pokojné kruhy našej každodennosti,“ hovorí o maľbe Krištof.

Súčasťou verejného predstavenia diela bude aj performancia vytvorená priamo pre Nástupište 1–12. Zameriava sa na integritu priestoru a maľby patriacich k sebe a vzdialene evokujúcich jaskyňu. Performeri, ktorými sú autor maľby Viktor Fuček a Ján Valík, vychádzajú z rozdielov v prístupe k spoločným témam. „Pokiaľ u Fučeka je tvorba najmä o systematickom hľadaní pozície človeka, u Valíka ide o paralelne rozvíjanie skúsenosti medzi telom, obrazom a jazykom. Autori sa stretli na štúdiách na pražskej Akadémii výtvarných umení v Prahe a počas dlhodobého dialógu realizovali niekoľko spoločných inštalácií,“ doplnil Krištof.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM