Katarína Jankeje Kultúra

Nástupište spustí zaujímavú výstavu: Obrazy, ktoré možno počuť!

Nástupište v Topoľčanoch už čoskoro uvedie naozaj nevšednú výstavu nástenných malieb, ktoré možno počuť. Tradične nebude chýbať ani hudobný doprovod, tentokrát v podaní umelca Jimmy Pé.

Ilustračný obrázok k článku Nástupište spustí zaujímavú výstavu: Obrazy, ktoré možno počuť!
Zdroj: Dnes24.sk

Do sveta imaginárnej podzemnej krajiny uvedie návštevníkov Nástupište 1–12 audiovizuálna inštalácia Landscapes. Tá je prvým spoločným projektom srbských umelkýň Bojany Atlija a Maji Curcic. Inštaláciu Landscape predstavia obe autorky osobne na slávnostnej vernisáži v podchode v piatok, 5. júna o 19:00 hodine.

Obrazy, ktoré počuť

Site-specific dielo vzniklo ako reakcia oboch umelkýň na netradičný (ne)galerijný priestor topoľčianskeho kultúrneho centra. Štruktúry a textúry z obrazov Bojany Atlija, vzdialene pripomínajúce krajinné reliéfy, pretekajú do nástenných malieb vytvárajúc tak uprostred podchodu pod autobusovou stanicou nový, imaginárny svet.

Ním diváka sprevádza zvuková kompozícia Maji Curcic, v ktorej umelkyňa kombinuje zvuk klavíra a elektronických nástrojov so zvukovými nahrávkami prírody. Vďaka sústave viacerých reproduktorov pritom zvuk plynie priestorom v intímnej súhre s vizuálmi, čím vzniká dojem obrazov, ktoré možno počuť.

Ocenená v Belehrade

„Srbská vizuálna umelkyňa Bojana Atlija pochádza z Belehradu, kde študovala na Fakulte výtvarných umení tamojšej univerzity. Diela držiteľky ocenenia za najlepšiu srbskú maľbu sú súčasťou trvalej expozície Zepter múzea v Belehrade. Jej sochy dotvárajú verejný priestor na viacerých miestach v Srbsku, Bosne ale aj na Slovensku,“ informoval Julo Krištof z Nástupišta 1–12.

Hudobná teoretička, skladateľka a sound-artistka Maja Curcic je absolventkou Hudobnej fakulty Belehradskej Akadémie umení. Hudobná pedagogička sa venuje tvorbe hudby pre filmy, rozhlasové hry a divadelné predstavenia a v spolupráci s organizáciou Svratište poriada hudobné workshopy pre mladých ľudí žijúcich v uliciach Belehradu.

Večer bude patriť elektronike

O hudobný sprievod vernisáže sa postará slovenský hudobník Jimmy Pé. „Ten sám seba označuje ako kreatívneho prieskumníka zlomených beatov. Jeho tvorba ho často zavedie na nové hudobné teritóriá, no súčasne začína odhaľovať jeho vlastný charakteristicky zvuk,“ povedal Krištof z Nástupišťa 1–12.

Debutový album INSOMNIA vydal na domácej značke GERGAZ, pričom jeho vízia cut-up elektroniky mu priniesla nominácie na Radio Head Awards v rokoch 2013 a 2014. Počas svojej krátkej hudobnej existencie si už 4× zahral na známom festivale Sziget v Budapešti, na festivaloch Lunchmeat, Showcase Wave Festival, Ment Ljubljana Festival, Liverpool Sound City, či Bažant Pohoda, Wilsonic atď. Viackrát supportoval známych producentov ako Hudson Mohawke, Four tet, Ben Frost, Daphni, Nosaj Think a Daedelus.

Čítajte tiež:

Čo môžu zažiť deti počas ich sviatku? 5 zaujímavých akcií na MDD v meste a okolí

Topoľčianska kapela Sába pokrstí nový album: Venuje ho pamiatke zosnulého člena!

Deň detí bude stáť v Topoľčanoch za to: TAKÝTO program nás čaká!

Foto: Nástupište 1–12

Nástupište spustí zaujímavú výstavu
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM