Katarína Jankeje Samospráva

Návrh členov mestskej rady zmietnutý zo stola: Prečo sa nerozhodlo?

Mestská rada predstavuje výkonný a kontrolný orgán zastupiteľstva. O jej zložení sa malo podľa plánu rozhodnúť na ustanovujúcom zasadnutí. Ani po dlhej výmene názorov k dohode nedošlo.

Ilustračný obrázok k článku Návrh členov mestskej rady zmietnutý zo stola: Prečo sa nerozhodlo?
Foto: Katarína Jankeje / Zdroj: Dnes24.sk

Jeden z dôležitých orgánov mesta mal v minulom volebnom období šesť členov z radov topoľčianskych poslancov. O zložení mestskej rady rozhodujú samotní členovia zastupiteľstva tajným hlasovaním. Tentokrát sa však diskusia poriadne predĺžila. No bez výsledku.

Lisý navrhol šesť členov, Krajčík viac

V úvode rokovania predsedovia dvoch poslaneckých klubov navrhli vlastné počty do mestskej rady. Milan Lisý za SMER-SD, ZS navrhol pôvodný počet a teda šesť členov, poslanec Krajčík v mene koalície SDKÚ-DS, KDH, NOVA podal návrh na zvýšenie o jedného člena. „Sme presvedčení, že tento počet pravdivejšie odzrkadľuje počty poslancov za jednotlivé kluby v zastupiteľstve,“ uviedol Krajčík. Ten následne upozornil, že podľa platného rokovacieho poriadku mená členov navrhujú predsedovia poslaneckých klubov alebo poslanci zastupiteľstva, teda on a viceprimátor Lisý.

Vyostrená diskusia

Výmena názorov však vznikla pri samotnom návrhu, kedy viceprimátor Lisý určil okrem členov vlastného klubu aj členov toho druhého, ktorého predsedom je práve poslanec Krajčík. Poslanec Lisý skonštatoval, že postup je výsledkom dlhoročnej dohody samotného zastupiteľstva. Krajčík na to reagoval so slovami: „Presne o toto išlo. Je logické, že jeden poslanecký klub mal navrhnúť svojich členov a druhý zase členov zo svojho klubu. Ukázalo sa, že to nie je možné, diktát je tu jasne zvrchu nastavený.“

Množstvo návrhov, žiaden výsledok

Diskusia aj naďalej pokračovala, Peter Žembera navrhol, aby sa vyberalo zo všetkých poslancov, tým sa naplní demokracia v plnej miere. Niektorí z prítomných členov zastupiteľstva však poznamenali, že nemajú záujem figurovať v mestskej rade. Nakoniec k zoznamu viceprimátora Lisého poslanec Krajčík pridal ešte jedno meno, chýbalo teda už len tajné hlasovanie, v ktorom by sa rozhodlo o menách členov. To však predpokladá volebnú komisiu tvorenú z členov zastupiteľstva.

O rade sa rozhodne vo februári

Nakoľko v návrhu na členov mestskej rady sa nachádzali zároveň aj členovia volebnej komisie, poslanci sa po dlhej diskusii nakoniec dohodli, že rokovania o mestskej rade sa presunú až na ďalšie zasadnutie. O zložení orgánu sa tak dozvieme až na konci februára.

Pozrite si rokovania v našej galérii!

Foto: ilustračné

Neúspešné rokovanie o rade
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM