Katarína Jankeje Rôzne

Nebezpečný priechod na ulici Jesenského: Parkujúce autá blokujú výhľad, vodiči chodcov nevidia!

Školáci, ktorí každý deň prechádzajú cez priechod pre chodcov na ulici Janka Jesenského to majú poriadne ťažké. Pravidelne totiž v tesnej blízkosti priechodu parkujú viaceré autá, ktoré blokujú výhľad na chodcov. Čo na to mesto?

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečný priechod na ulici Jesenského: Parkujúce autá blokujú výhľad, vodiči chodcov nevidia!
Zdroj: Dnes24.sk

Priechody pre chodcov sú často miestom tragických dopravných nehôd. Mnohí vodiči však nerešpektujú platné nariadenia a parkujú tesne v ich blízkosti. Tým ohrozujú chodcov, ktorých cez odstavené vozidlá vodiči prechádzajúci úsekom až do poslednej chvíle nevidia.

Vodiči nerešpektujú zákon

V Topoľčanoch máme viacero problémových priechodov, jeden z nich sa nachádza na ulici Janke Jesenského. Obyvatelia lokality strácajú s nebezpečnou situáciou trpezlivosť a požadujú nápravu stavu. "Ide o priechod pre chodcov medzi Juniorom a Matador na ulici Janka Jesenského – oproti výškováku č. 2321. Autá tu parkujú tesne pre aj za ním a vodiči chodcov uvidia v poslednej chvíli,“ objasňuje vlastné skúsenosti obyvateľ z Topoľčian v oficiálnych otázkach pre mesto.

Chodcov nie je vidieť

Podľa zákona o cestnej premávke však vozidlá nesmú zastaviť a ani stáť na priechode pre chodcov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 metrov pred ním v rámci ochrany chodcov.

Určite by bolo najlepšie osadiť na tento krátky úsek značku zákaz státia, prípadne dávať papuče autám, ktorý tento zákon porušujú. Náš syn by rád chodil sám do školy, ale pre tento nebezpečný priechod to nie je možné,“ dodal obyvateľ.

Značka nebude

Ako však uviedol Peter Barta, referent pre miestne komunikácie Mestského úradu v Topoľčanoch v rámci odpovede, takýto postup nebude možný.

Zákaz zastaviť a stáť 5 metrov pred priechodom vyplýva zo zákona č. 8/2009 o cestnej premávke a z tohto dôvodu osadenie dopravnej značky v súvislosti s platnými právnymi normami nie je možné.“

Ak však obyvatelia uvidia porušovanie zo zákona, treba kontaktovať príslušníkov Mestskej polície v Topoľčanoch. „Mestská polícia v uvedenej časti mesta vykonáva častejšie kontroly, ak budete mať v budúcnosti vedomosť o porušovaní tohto vyššie uvedeného ustanovenia volajte bezplatnú telefónnu linku MsP 159,“ dodal Barta.

Môže vás zaujímať:

Topoľčany a okolité obce čakajú odstávky prúdu: Pozrite, koho sa to týka

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM