Rastislav Búgel Rôzne

Nedali ste zaočkovať svoje dieťa? Pokutovať vás môžu aj naďalej!

Úrady verejného zdravotníctva ani súdy nie sú podľa Úradu verejného zdravotníctva SR povinné prerušiť konania voči rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti.

Ilustračný obrázok k článku Nedali ste zaočkovať svoje dieťa? Pokutovať vás môžu aj naďalej!

Či je povinné očkovanie v súlade s Ústavou by mal na podnet nitrianskeho krajského súdu preveriť Ústavný súd (ÚS) SR. Ako však poukázal ÚVZ SR, to však neznamená, že legislatíva upravujúca túto problematiku je protiústavná.

Rozhodujú o nitrianskej mamičke

ÚVZ SR poznamenal, že v doterajších súdnych konaniach ani jeden súd nespochybnil postup úradov verejného zdravotníctva vo veci postupu pri odmietaní povinného očkovania. „Je potrebné zdôrazniť, že Krajský súd v Nitre požiadal ÚS SR o posúdenie ústavnosti na základe návrhu žalobcu,“ pripomenul úrad. Ako tento týždeň informoval denník Nový čas, nitriansky krajský súd rozhoduje v prípade nitrianskej mamičky, ktorá dostala pokutu za to, že nedala svoje dieťa zaočkovať. Na súde žiada rozhodnutie o sankcii zrušiť. Denník tiež poukázal, že počas rozhodovania ÚS SR sa musia všetky ostatné konania o pokutách za nezaočkovanie detí prerušiť. Podľa ÚVZ SR je však takáto informácia zavádzajúca a nepresná.

Hrozí im pokuta

Pravidelné povinné očkovanie detí v SR sa vykonáva proti desiatim infekciám, a to proti: záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám, pneumokokovým invazívnym infekciám, osýpkam, príušniciam a rubeole. Tieto očkovania sú zo zákona povinné. Pokiaľ rodičia nedajú svoje dieťa zaočkovať, hrozí im pokuta 331 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM