Rastislav Búgel Rôzne Kultúra

Netradičné podujatie v Tribečskom múzeu: Nechýbajú ani tvorivé dieľne

Netradičné prezentačné podujatie Mandaly úrody pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku Netradičné podujatie v Tribečskom múzeu: Nechýbajú ani tvorivé dieľne
Zdroj: TASR

Je spojené s tvorivou dielňou a približuje význam kultúrnych rastlín slúžiacich ako zdroj výživy ľudí a zvierat alebo surovina pre spracovateľský priemysel.

„Informatívnymi panelmi, nainštalovanými ukážkami poľných plodín a produktmi z nich vyrobených, prezentujeme viac či menej rozšírené druhy úžitkových rastlín. Popri mnohých zaujímavostiach sa účastníci podujatia taktiež dozvedia, čo je mandala, odkiaľ pochádza a na čo sa využíva,“ informovala Oľga Kostolná z Tribečského mú­zea.

Výstava potrvá do 28. októbra tohto roka. Určená je predovšetkým pre deti materských a základných škôl, pretože nadväzuje na edukačný proces prírodovedy, výtvarnej a estetickej výchovy.

Hlavným obsahom tvorivých aktivít podujatia je vytváranie obrazcov s relaxačným či terapeutickým účinkom – mandál. Zo semien obilnín, olejnín, strukovín, krmovín, technických plodín a uplatnením svojich inšpiračných nápadov si návštevníci priamo v múzeu zhotovujú vlastné mandaly úrody. Neobvyklým a hravým spôsobom sa zároveň oboznamujú s pestrosťou semien a plodov pestovaných rastlín, s ich tvarom, farbou, veľkosťou. Prípravou kompozície sú deti podnecované nielen k využitiu svojej vlastnej fantázie, ale aj k podpore schopnosti koncentrácie, trpezlivosti a rozvíjaniu zručností. „Deťom materských škôl ponúkame mandaly formou netradičných vymaľovaniek, umožňujúcich rozvíjanie jemnej motoriky, uvoľňujúcich napätie a nalaďujúcich na vnútorný pokoj. Starší žiaci si svoje vedomosti majú možnosť preveriť doplnením údajov pri riešení pracovných listov,“ skonštatovala Kostolná.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM