Veronika Kalinová Rôzne

Neuveriteľný príbeh topoľčianskeho školáka: Jakub zachránil život bábätku, hoci bol sám ochrnutý

Hoci bol sám odkázaný na pomoc iných, dokázal zachrániť život malého dieťatka. Školák z topoľčianskej základnej školy Jakub Vizičkanič si od ministra školstva Dušana Čaploviča prevzal ocenenie Detský čin roka 2013.

Ilustračný obrázok k článku Neuveriteľný príbeh topoľčianskeho školáka: Jakub zachránil život bábätku, hoci bol sám ochrnutý
Zdroj: TASR

Jakub upadol na dva mesiace do kómy po tom, čo spadol zo schodov a ochrnul. Napriek malej šanci, ktorú mu dávali lekári, sa Jakub prebral. Keď ho mama kŕmila v nemocnici, odmietol jesť a uprene sa pozeral na dieťatko v postieľke za sebou.

Boj o záchranu života

„Začal plakať a zvukom mi naznačovať, že sa niečo deje,“ opisuje Jakubova mama Miroslava. Keď sa po synových apeloch otočila, zbadala, že dieťa v nemocničnej izbe je celé modré a nedýcha. Podložka, ktorá monitorovala dýchanie bábätka, totiž nefungovala.

Nasledovalo polhodinové oživovanie a boj za záchranu života, bábätko bolo prevezené na ARO a zachránené. Jakubov stav sa napokon zlepšil natoľko, že dnes chodí, rozpráva a dvakrát do týždňa navštevuje školu. Jeho mama hovorí o zázraku.

Jedinečné dobré skutky

„Vy považujete svoje dobré skutky za samozrejmé, ja ich považujem za jedinečné, príkladné, pred ktorými sa treba pokloniť a zoznámiť sa s tými skutočnými hrdinami našej doby,“ povedal na adresu ocenených šéf rezortu školstva.

O svojich dobrých skutkoch v tomto roku napísalo 8 186 detí a detských kolektívov. Výberová komisia z nich vybrala 35 nominácií a zaslala do škôl s výzvou, aby deti podporili v detskej porote tie dobré skutky, ktoré považujú za najcennejšie. V detskej porote zahlasovalo 118 490 detí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM