Rastislav Búgel Správy

Nevyplatené mzdy v topoľčianskej nemocnici: Po rokoch sa ich možno dočkajú

Zamestnancom krajskej nemocnice v Topoľčanoch svitla nádej, že sa po niekoľkoročnom čakaní dočkajú miezd, ktoré im ešte v roku 2010 nevyplatil bývalý nájomca nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Nevyplatené mzdy v topoľčianskej nemocnici: Po rokoch sa ich možno dočkajú
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Zastupiteľstvo Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) dnes na návrh poslanca Ľubomíra Bošanského rozhodlo, že sa neziskovej organizácii Nemocnice s poliklinikou (NsP) navýši základné imanie o 110 000 eur. NsP, ktorá spravuje zdravotnícke zariadenia v Topoľčanoch a Leviciach, tak získala zdroje, z ktorých bude môcť nevyplatené mzdy uhradiť.

Aj keď podľa poslancov kraj nenesie za neuhradené platy zodpovednosť, viacerí z nich si myslia, že samospráva, ktorá je zriaďovateľom topoľčianskej nemocnice, by mala zdravotníkom pomôcť. „Všetko vzniklo počas vákua, keď sme v roku 2010 preberali nemocnicu od pôvodného nájomcu. Zamestnanci pracovali istý čas v chaose, za ktorý oni nemohli, svoju prácu si však spravili. Ak by sme situáciu neriešili, hrozilo by, že celý problém nakoniec skončí na súde a všetko sa bude ťahať dlhé roky. To si tí ľudia nezaslúžia,“ myslí si krajský poslanec Karol Gerhát

Aj keď sa pred časom vedenie kraja i poslanci zhodli na tom, že zdravotníci majú morálne právo na nevyplatené mzdy, ich uhradeniu priamo z rozpočtu kraja bráni platná legislatíva. „A ja nebudem jednu nezákonnosť riešiť inou nezákonnosťou. To by bol populizmus, skonštatoval predseda NSK Milan Belica. Jeho slová potvrdil aj riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan, podľa ktorého právna analýza potvrdila, že neexistuje žiadne zákonné riešenie, ako by mohol kraj priamo zo svojho rozpočtu poukázať zamestnancom nemocnice mzdy, ktoré im nevyplatil ich niekdajší zamestnávateľ.

Poslanci preto dnes rozhodli, že z rezervy kraja navýšia základné imanie NsP o 110.000 eur určených na prevádzkové náklady. Vďaka tomu sa v topoľčianskej nemocnici uvoľnia iné zdroje, z ktorých bude možné nevyplatené mzdy uhradiť. Predseda NSK však upozorňuje, že situácia sa ešte môže skomplikovať, ak právna analýza ukáže, že takýto postup nie je zákonný. „Ja mám desať dní na to, aby mi to právnici posúdili. Ak tam nenájdu prekážku, pre ktorú to nemôžem podpísať, tak ja s tým nemám problém. Treba tiež pripomenúť, že konečné rozhodnutie nie je na mne. Mne boli v tejto veci vzaté kompetencie, keď pred rokmi zastupiteľstvo rozhodlo, že o nemocniciach bude rozhodovať správna rada NsP. Takže ona musí o konečnom vyplatení neuhradených miezd definitívne rozhodnúť,“ vysvetlil Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM