Katarína Jankeje Rôzne

Nezabúdajme na smutné výročie: Ubehlo 70 rokov od Topoľčianskeho pogromu

Dnes sa to už možno zdá ako nereálna fikcia. No presne pred 70 rokmi sa v našich uliciach udiali hrôzy, ktoré sa natrvalo zapísali do histórie Topoľčian. Pripomeňte si udalosti z Topoľčianskeho pogromu.

Ilustračný obrázok k článku Nezabúdajme na smutné výročie: Ubehlo 70 rokov od Topoľčianskeho pogromu
Zdroj: YouTube.com

Vo štvrtok 25. septembra ubehlo presne 70 rokov od najčernejšieho dňa v histórii nášho mesta – Topoľčianskeho pogromu. Namierený bol voči Židom, ktorí sa po druhej svetovej vojne vrátili z táborov do Topoľčian.

Židia žili v Topoľčanoch vo veľkom

Židovské obyvateľstvo malo v Topoľčanoch pomerne široké zastúpenie. História ich života v našom meste sa viaže až k roku 1649. Tvorili v našom meste značnú časť obyvateľstva, pred rokom 1939 boli Topoľčany obývané až z 1/3 Židmi. Vlastnili v meste mnohé obchody a podniky, boli však aj medzi nimi uznávaní lekári, advokáti či učitelia. To sa odrazilo aj na ich spoločenskom statuse, patriac tak medzi vyššiu spoločenskú triedu. Problémy medzi židovskou komunitou a kresťanmi z mesta sa začali vyhrocovať na konci 30. rokov minulého storočia s blížiacou sa vojnou.

Deportácia do táborov

Politika vtedajšieho štátu začala mieriť vo veľkom na židovské komunity a ich majetky. Odrazilo sa to aj na vzťahoch v našom meste, postupne začali Židia prichádzať o prácu, neskôr ich kompletne vylúčili z ekonomického i spoločenského života.

Situácia vyvrcholila deportáciami Židov do vyhladzovacích táborov, ktoré neobišli ani topoľčianske židovské obyvateľstvo. Na Slovensku bolo zriadených niekoľko pracovných táborov. Pre Topoľčany to bol najbližšie pracovný tábor Nováky.

Topoľčiansky pogrom

Tí, ktorým sa po hrôzach druhej svetovej vojny podarilo vrátiť naspäť do Topoľčian zistili, že ich majetky boli na základe vtedajšieho zákona rozobraté medzi arizatórov. Postupne sa v uliciach mesta začali šíriť fámy o tom, ako sa chcú Židia pomstiť obyvateľom za neprávom zhabané majetky. Vzťahy medzi komunitami sa postupne zhoršovali, čomu nepomáhala ani zlá ekonomická situácia tesne po konci vojny.

Fámy spustili hrôzy v uliciach

Informácia, ktorá pogrom na Židoch spustila, sa ukázala neskôr ako nepravdivá. Medzi Topoľčancami sa začalo šíriť, že v kláštornej škole dôjde k výmene vtedajších učiteliek za nových – z radov Židov. K jednej vymyslenej fáme sa takmer okamžite pripojila druhá, podľa ktorej mal židovský lekár Berger v rámci očkovania nainfikovať malé deti. Zmätený dav ho vytiahol zo školy a zbil. Napokon sa mu podarilo schovať v budove polície. Situácia sa však už nedala zastaviť, rozvášnený dav začal útočiť na Židov na uliciach či dokonca v bytoch. Celkovo bolo zranených takmer 60 ľudí, z toho 15 ťažko.

Židia opusili mesto

Po udalosti zo septembra 1945 boli všetky vyššie spomenuté fámy vyvrátené, napriek tomu v Topoľčanoch po pogrome nezostal ani jeden Žid. Otočenie za históriou a vyrovnanie sa s čiernou minulosťou učinilo aj Mestské zastupiteľstvo v roku 2005. Vydalo vyhlásenie k septembrovým udalostiam z roku 1945. V jeho poslednej pasáži sa píše toto:

„My, volení zástupcovia občanov mesta Topoľčany, vyjadrujeme svoju najhlbšiu ľútosť nad činom, ktorý svojim rozmerom neľudskosti a zla nemá v našej novodobej histórii obdobu. Vyslovujeme v mene všetkých našich občanov hlboké odhodlanie a presvedčenie, že občania mesta Topoľčany už nikdy neskĺznu z princípov tolerancie, demokracie a vzájomnej lásky a úcty, tak ako kážu zákony mravnosti a humanizmu“.

Čítajte aj:

Spomienky zachytené na vzácnych záberoch: História Solčian v OBRAZOCH

VIDEO: Príbeh ako z rozprávky, mladá Geraldine z Oponíc a jej cesta na trón

Zdroj: Film Miluj blížneho svojho (2004)

Topoľčiansky pogrom
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM