Dávid Hrdý Správy

OBRAZOM: Jedinečné zábery z doby keď sa volalo po slobode!

Jedinečné zábery, výpovede Topoľčancov a atmosféra zachytená prostredníctvom videokamery. Film, ktorý existuje roky, no na svetlo sveta saa dostal až teraz. Oslovili sme teda človeka, ktorému môžeme ďakovať za tento unikát.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Jedinečné zábery z doby keď sa volalo po slobode!
Zdroj: Webnoviny.sk

Pritom by sme sa teraz na tieto zábery nemohli pozerať nebyť Jána Wallu z Topoľčian. Ten pracoval v Klube vedecko – technickej činnosti mládeže, ktorá ako jedna z prvých organizácií vlastnila VHS kameru. V čase nahrávania tohto unikátu bol Ján Walla na vojne.

„V tom čase som musel narukovať na vojnu a točil to môj vtedy kolega Ing. Vladimír Ruman a ten pán čo kladie otázky je Ing. Krištof, ktorý už nie je medzi nami. Video je skutočne unikátne, pretože nikde inde som nič také nevidel a nepočul čo sa týka autentickosti nahrávky“ ,napísal nám Topoľčanec Ján Walla.

S odstupom času sa toto vyše dvojhodinové video stalo bezpochyby vzácnym. A to nielen kvôli jeho autentickosti a tomu, že z neho môžeme vycítiť vtedajšiu revolučnú náladu v Topoľčanoch. Na záberoch možno nájdeme svojich známych a možno aj seba. A samozrejme si pozrieme aj vtedajší vzhľad nášho mesta. Za tie roky sa zmenilo a stále mení.

Ďakovať teda môžeme Jánovi Wallovi, ktorý pre nás toto video zachoval a umožnil nám nahliadnuť do minulosti.„Veľa nahrávok sa nezachovalo po mojom odchode na vojenskú službu. Keď som prišiel po vojne domov, zistil som že veľa VHS kaziet je už prepísaná nepodstatným materiálom, filmami a "vzácny“ materiál sa vlastne stratil. Toto bola jediná kazeta, ktorú som si vtedy už po vojne v 1991 vzal a zachoval, po čase som z toho urobil DVD len pre dobrých známych. A teraz som sa rozhodol s nim podeliť aj s ostatnými Topoľčancami. Je zaujímavé vidieť mesto z pred viac ako 20 rokov. Mnohí sa tam spoznávaju a spoznávaju svojich známych, ktorí už žiaľ nie sú medzi nami“, pokračoval Ján Walla.

Topoľčany teda nezaostali za vtedajšou vlnou protestu, ktorý sa zdvihol proti vtedajšiemu režimu. To, čo uvidíte vo videu je tomu jasným dôkazom. Nazrite spolu s nami do roku 1989!

Nežná revolúcia v Topoľčanoch
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM