Rastislav Búgel Rôzne

Nitrania pobláznili celý svet: TOTO lietajúce auto je budúcnosťou dopravy!

Partii nitrianskych konštruktérov sa poradilo poblázniť celý svet. Píšu o nich všetky popredné svetové médiá. Dôvodom je vytvorenie dopravného prostriedku budúcnosti.

Ilustračný obrázok k článku Nitrania pobláznili celý svet: TOTO lietajúce auto je budúcnosťou dopravy!
Zdroj: Dnes24.sk

Štefan Klein a Juraj Vaculík. Tieto mená v poslednej dobe obleteli celý svet. Dostali sa na titulné stránky prestížnych novín. Písal o nich dokonca aj svetoznámy Washington Post, The Wall Street Journal alebo BBC. Partia nadšencov dlhé roky pracuje na dopravnom prostriedku budúcnosti. Ich tretia generácia vozidla s názvom AeroMobil pobláznila odbornú i laickú verejnosť.

Počas tohto týždňa predstavili svoje futuristické lietajúce auto na výstave Pioneers Festival v neďalekom Rakúsku. Perfektne prepracované lietajúce auto zaujme hlavne svojim dizajnom a v neposlednom rade niekoľkými technickými údajmi. Približne 6 metrov dlhé vozidlo neváži ani pol tony. Rozpätie vysunutých krídel je viac ako osem metrov. Šikovnému vynálezu stačí na vzlietnutie približne 200 metrov dlhá plocha. Pristáť zvládne na 50 metrov dlhej rovine. Na jedno natankovanie s AeroMobilom dokážete preletieť takmer 900 kilometrov a čo je najlepšie, natankujete ho na bežnej čerpacej stanici.

Tvorcovia sa chcú zamerať na krajiny, ktoré nemajú dobre doriešenú dopravu. Jedná sa najme o Čínu a Afriku. Dvojmiestne auto/lietadlo spotrebuje pri pozemnej doprave 8 litrov paliva, počas letu sa spotreba drží na prijateľných 15 litroch.

AeroMobil 3.0
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM