Rastislav Búgel Správy

Nitrianska nemocnica získala dotáciu: Vybuduje priechod medzi pavilónmi

Dobrá správa pre nitriansku nemocnicu. Získa 960 000 eur na vybudovanie komunikačného priechodu medzi pavilónom chirurgických disciplín a novým liečebným pavilónom nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska nemocnica získala dotáciu: Vybuduje priechod medzi pavilónmi
Foto: Rastislav Búgel

Peniaze nitrianskej nemocnici poskytne Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v súvislosti s prijatím druhého vládneho sociálneho balíčka zo štátneho rozpočtu z kapitoly rezortného ministerstva. „Investícia výrazne prispeje ku skvalitneniu zdravotnej starostlivosti. Urýchli sa diagnostika pacientov, a tým aj liečebné postupy, čo v konečnom dôsledku prispeje ku komfortu pacientov vo Fakultnej nemocnici Nitra,“ povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák.

O prepojení uvažovali

Nový liečebný pavilón využíva Fakultná nemocnica Nitra od mája 2012. Štvorpodlažný pavilón vyrástol na mieste bývalého heliportu. Umiestnená je v ňom interná, neurologická a kardiologická klinika, približne 25 rôznych ambulancií, laboratórne pracoviská a centrálny príjem. Výstavba si vyžiadala náklady 16,657 milióna eur, ktoré boli pokryté zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Výška investície na kúpu nábytku predstavovala 888 645 eur, na kúpu zdravotníckej techniky smerovalo ďalších 730 584 eur. Tieto náklady financovala nemocnica z vlastných zdrojov. Riaditeľ nemocnice Jozef Valocký už v čase otvorenia nového pavilónu uvažoval o jeho prepojení s chirurgickým pavilónom nadzemným tunelom. „To však závisí od získania ďalších finančných prostriedkov,“ povedal.

Zastaraná infraštruktúra

Finančná podpora pre štátne nemocnice je podľa MZ SR dôležitým krokom aj s dôrazom na to, že infraštruktúra je v niektorých nemocniciach zastaraná. Priemerný vek nemocničných budov sa pohybuje na úrovni 42 rokov a nevyhovujúce je aj logistické usporiadanie. To všetko sú faktory, ktoré môžu v nemocniciach ovplyvňovať aj nadväzujúce problémy. Finančné injekcie v podobe kapitálových výdavkov pomôžu nemocniciam pokryť náklady na realizáciu viacerých aktuálnych investičných projektov a zvýšiť tak kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Jedným z ťažiskových zámerov ministerstva je podpora ozdravného programu vo fakultných a univerzitných nemocniciach, podpora efektivity a kvality, kam patrí aj obnova budov. V tomto roku už okrem nitrianskej nemocnice získalo financie z rozpočtu kapitoly Ministerstva zdravotníctva SR vo výške viac ako 6,6 milióna eur šesť nemocníc.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM