Katarína Jankeje Samospráva

Nočné havrany v akcii: Už šiesty rok pomáhajú udržiavať pokoj v našom meste!

Dohliadajú na pokoj v uliciach a bezpečnosť nášho mesta. Nie, nie sú to tento krát muži zákona, ale obyčajní ľudia, ktorí sa rozhodli pomôcť mestu obetovaním svojho vlastného času a pohodlia. Stretli ste ich?

Ilustračný obrázok k článku Nočné havrany v akcii: Už šiesty rok pomáhajú udržiavať pokoj v našom meste!

Aktivisti pod menom Nočné havrany fungujú v Topoľčanoch už šesť rokov. Nerobia to preto, že musia. Ale preto, že chcú. Dobrovoľníci i mestskí poslanci vyrážajú v neskorých večerných hodinách do ulíc, kde sa snažia svojím preventívno- výchovným prístupom napomáhať k poriadku v meste. Výjazdy sú realizované najmä v rámci víkendových dní z dôvodu väčšej koncentrácie mladých ľudí. Tí niekedy nevedia, kde sú hranice zábavy.

Skupiny hliadok nezastupujú políciu, ak sú konfrontovaní s vážnou situáciou, sú povinní kontaktovať mestskú políciu. I napriek tomu, že aktivisti nedisponujú riadnymi právomocami, ich prínos je neodškriepiteľný. „Nočné havrany nie sú pomocníkmi MsP, sú pomocníkmi mladých ľudí. Svojím neformálnym prístupom k mládeži a vybudovania si dôvery spolupodieľajú sa na zvýšení pocitu bezpečia a predchádzaniu patologických javov,“ informuje primátor Topoľčian Peter Baláž.

V súčasnosti môžete v uliciach stretnúť 3 aktívne skupiny havranov, zatiaľ bolo v roku 2014 vykonaných 7 aktivít. Nekontrolujú len centrum mesta, ale aj mestské časti ako napríklad Malé či Veľké Bedzany. Taktiež sa snažia pokryť miesta, ktoré sú typické stretávaním mladých a požívaným alkoholu. „Hodnotenie je veľmi pozitívne. Účastníci nevnímajú aktivity ako povinnosť, ale skôr ako spoločenskú udalosť. Hliadky často tvoria manželské páry a susedia alebo známi. Mladí ľudia tiež vnímajú hliadky pozitívne. Častejšie s hliadkami komunikujú, rozprávajú sa o problémoch a podobne,“ dodáva Baláž.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM