Katarína Jankeje Samospráva

Nové parkovisko len pol metra od okien: Aj TOTO trápi obyvateľov ulice Podjavorinskej!

Ráno sa zobudíte, otvoríte si okno a namiesto čerstvého vzduchu vám dnu prúdia výfuky z tesnej blízkosti. A to ste o tom poriadne ani nevedeli!

Ilustračný obrázok k článku Nové parkovisko len pol metra od okien: Aj TOTO trápi obyvateľov ulice Podjavorinskej!
Foto: Katarína Jankeje

Nápad nového parkoviska s novou príjazdovou cestou znie celkom dobre. Problém však nastáva vo chvíli, keď všetci majitelia bytov nie sú riadne informovaní a keď plán nie je v súlade so zákonom.

Bez riadneho vedomia obyvateľov

Nová parkovisko by malo vyrásť za panelákom na ulici Podjavorinskej na sídlisku F v Topoľčanoch. Naplánovaných je celkom 28 nových miest s dvojprúdovou príjazdovou cestou vedúcou popod okná. S nápadom prišla správkyňa domu, ktorá na poslednej bytovej schôdzi informovala o vypracovaných plánoch. Čo je však najviac sporné je umiestnenie príjazdovej cesty, ktorá bude vzdialená len 0,5 metra od okien paneláka. Nesúhlasne sa vyjadril aj jeden z obyvateľov, majiteľ bytu v danom paneláku: „Nepokladám za vhodné, aby takáto stavba, aj keď sa jedná len o parkovisko, takýmto spôsobom negatívne zasahovala do života obyvateľov domu, kde sa v prvom rade narušuje statika tohto domu a priľahlých garáží, do okien budú vnikať exhaláty z aut a treba rátať aj s hlučnosťou a možným požiarom zatepleného obytného domu.“

V rozpore so zákonom

V tomto prípade nejde iba o zníženie komfortu pre obyvateľov, problém je hlavne v plánoch, ktoré sú v rozpore so zákonom. „Navrhovaná vzdialenosť 0,5 metra od steny obytného domu je v rozpore so stavebným zákonom, v ktorom sa presne stanovuje vzdialenosť od obytných budov a okien v rámci ochrannej zelenej zóny a to na presne 3 metre, nie menej,“ pokračuje dôchodca. Mimo iného, pod prístupovou cestou sú vedené inžinierske siete, ako je plyn, voda, vykurovacie potrubie, elektrina, odpadové potrubie – kanalizácia, káblová televízia, telefóny a internet. „Ak nastane porucha, bude treba kopať, viete si predstaviť, tie náklady a ničenie takmer nových ciest,“ dodáva majiteľ bytu.

Plány sa nezrušia

Namiesto prvého variantu sa mesto bude zaoberať inými možnosťami. „Máme objednanú štúdiu umiestnenia parkoviska. Zatiaľ boli spracované dva varianty a pracuje sa ešte na ďalšom variante. Najvhodnejší variant bude posunutý na rokovanie príslušného mestského výboru, komisie výstavby, dopravy, regionálneho rozvoja a európskych štrukturálnych fondov a podobne,“ informoval nás primátor mesta Topoľčany Peter Baláž. Parkovisko s príjazdovou cestou teda nakoniec bude, no v súlade so zákonom. „Následne sa požiada o vydanie územného rozhodnutia a stavebného povolenia,“ uzatvára Baláž. Či sa bude brať do úvahy aj komfort majiteľov bytov je otázkou budúcnosti.

Plán parkoviska na ulici Podjavorinskej
5
Galéria
Foto: Katarína Jankeje
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM