Tímea Kamenická Samospráva Samospráva

Nové sídlo pre úradníkov: Poslanci odklepli rekonštrukciu Župného domu

Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) by po 14 rokoch pôsobenia v prenajatých priestoroch v rôznych častiach Nitry mohol mať vlastné sídlo. Regionálni poslanci na svojom októbrovom rokovaní rozhodli o rekonštrukcii Župného domu.

Ilustračný obrázok k článku Nové sídlo pre úradníkov: Poslanci odklepli rekonštrukciu Župného domu
Foto: Rastislav Búgel

Po oprave by sa doň mohlo presťahovať 130 úradníkov. Tí sú dnes umiestnení v priestoroch na Rázusovej ulici, ktoré si kraj za vyše 130 000 eur ročne prenajíma od súkromnej firmy. NSK sa o kúpu či vybudovanie vlastného sídla snaží neúspešne už od svojho vzniku. Aj v priebehu roka 2015 vyhodnocoval viaceré alternatívy. Zvažoval presťahovanie svojich úradníkov do budovy vysokoškolského internátu na Akademickej ulici, do budovy bývalého internátu Pribina na Jesenského ulici i o umiestnení sídla úradu v niekdajších stredoškolských internátoch na Cabajskej ulici. Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana však ani jedna z alternatív napokon nebola výhodná, buď pre vysoké finančné náklady, alebo kvôli nevyjasneným majetkovým a právnym vzťahom.

Župný dom ako najlepšia možnosť

Podľa Guťana je najvýhodnejšou alternatívou z časového i finančného hľadiska rekonštrukcia Župného domu. „Konkrétne druhého poschodia bloku C a prízemia, prvého poschodia a podkrovia bloku D, v ktorých je možné umiestniť 130 zamestnancov Úradu NSK,“ skonštatoval. Na rekonštrukciu bloku C susediacim so Župným námestím už bola v roku 2013 vypracovaná projektová dokumentácia. „Týka sa rekonštrukcie celého druhého poschodia, s nevyhnutým zásahom do podkrovia a strechy. Sú to priestory, v ktorých sa v súčasnosti nachádza administratíva Nitrianskej galérie, ktorá bude presťahovaná do iných priestorov v Župnom dome. Predpokladaná lehota rekonštrukcie bloku C je šesť mesiacov a finančné náklady na realizáciu diela sú 515 000 eur. Táto suma je zahrnutá v návrhu rozpočtu NSK na rok 2016,“ vysvetlil Guťan.

Miesto až pre 130 pracovníkov

Guťan pripomenul, že aj na rekonštrukciu bloku D, ktorý susedí s Jesenského ulicou, už bola v roku 2008 vypracovaná projektová dokumentácia. Tá by sa však musela aktualizovať. „Náklady na rekonštrukciu bloku D budú známe až po vypracovaní projektovej dokumentácie. Po vykonaní rekonštrukčných prác je možné umiestniť v bloku D celkovo 70 zamestnancov a do bloku C zasa 60 pracovníkov,“ povedal Guťan.

Činnosť galérie bez zmeny

Ako doplnil, sťahovanie úradníkov by malo iba minimálne ovplyvniť činnosť Nitrianskej galérie, ktorá má v Župnom dome sídlo, viaceré výstavné priestory i depozitáre. Podľa krajských poslancov je umiestnenie úradu do Župného domu dobrou myšlienkou. Ako viacerí skonštatovali, NSK zainvestuje do svojho majetku a zároveň sa zrekonštruuje objekt, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

Galéria a knižnica na jednom mieste

Niektorí nevylúčili, že by Župný dom neskôr slúžil predovšetkým pre Úrad NSK a časom by sa z neho Nitrianska galéria vysťahovala. „Naše Ponitrianske múzeum sídli v priestoroch prenajatých od mesta Nitra, v podnájme je aj Krajská knižnica Karola Kmeťka. Myslím, že by bolo vhodné uvažovať nad tým, že by sme tieto inštitúcie aj s Nitrianskou galériou dali pod jednu strechu,“ skonštatoval poslanec Marián Kéry.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM