Dávid Hrdý Hádzaná

Nový ročník hádzanárskej extraligy: Pozrite si vyžrebovanie a novinky súťaže

V Bratislave sa uskutočnilo stretnutie funkcionárov klubov a Slovenského zväzu hádzanej. Vyžrebovali ročník 2013/2014 najvyššej hádzanárskej extraligy. Novinkami sú zmeny v hracom systéme a účasť výberu SR „20“. Liga sa rozrastie o dva nové tímy.

Ilustračný obrázok k článku Nový ročník hádzanárskej extraligy: Pozrite si vyžrebovanie a novinky súťaže
Foto: Zuzana Jakubičková

Extraliga sa rozrastie

Výber slovenskej dvadsiatky bude zložený z mladých hráčov z Prešova. Ich nasadenie má čisto tréningový a prípravný charakter a tím bude hrať mimo súťaže. Upresnenie modelu vstupu mladíkov do súťaže bude známe v priebehu niekoľkých dní . Celkovo bude v nastávajúcom ročníku štartovať dovedna 11 klubov. Z ekonomických dôvodov sa zo súťaže odhlásili Michalovce. Nováčikmi extraligy bude Pezinok a Martin.

„Sme radi, že sa nám podarilo naplniť počet desiatich extraligových účastníkov, čo sme vlani avizovali ako našu snahu a želanie. Aj keď to je na úkor počtu družstiev v nižších súťažiach, momentálne by sa našiel aj ďalší záujemca o štart medzi domácou elitou. Účasť každého nováčika prináša pozitíva i negatíva. K tým pozitívam patrí najmä divácky záujem i podpora zo strany mesta, v kluboch sa tešia na extraligu. Premiéra však obnáša aj úskalia. Keď sa tie preklenú, veríme, že tieto družstvá budú pravidelnými účastníkmi najvyššej slovenskej súťaže“ informoval na internetovej stránke slovakhandball.sk riaditeľ extraligy Peter Brunovský.

Novinky v hracom systéme a nový formát súťaže

Zmeny zasiahli aj hrací systém. Hádzanárska liga sa bude hrať v novom formáte. Základná časť bude mať 18 kôl, kde si všetky tímy zmerajú svoje sily 2 krát – 1 x doma a 1× vonku. Nasledovať bude nadstavbová časť, pričom sa kluby rozdelia do dvoch skupín. A skupina bude hrať o 1. – 6. miesto a skupina B o 7.-10. miesto. V oboch skupinách bude hrať každý s každým opäť jeden zápas doma a jeden vonku.

Prvé štyri tímy postupujú do semifinále play-off. Zmena ale nastáva v turnaji Final four. Ten bude prebiehať klasickou vyraďovacou metódou. Bude sa hrať na tri víťazstvá. Nového majstra SR by sme mali poznať poslednú májovú stredu 2014. Z ligy vypadáva posledný tím z B skupiny. „Pri vyhodnotení uplynulého ročníka súťaže sme sa so zástupcami klubov jednomyseľne zhodli, že turnaj Final Four je v podmienkach slovenskej ligovej súťaže nevyhovujúci, preto sme pristúpili k návratu k tradičnému play-off. Kluby chcú hrať najdôležitejšie a najzaujímavejšie zápasy vo vyraďovacej časti aj pred vlastnými priaznivcami. Práve toto bol hlavný kameň úrazu, prečo nezostal model vyvrcholenia extraligy zo sezóny 2012/2013,“povedal na margo zmeny herného systému Peter Brunovský.

Topoľčany v prvom kole proti Pezniku

Mužstvo Topoľčian odohrá svoj prvý zápas na domácom ihrisku proti Pezinku. Program prvého kola extraligy v hádzanej mužov je nasledovný:

Tatran Prešov – ŠKP Bratislava
HK Topoľčany – ŠKH Agrokarpaty Pezinok
HC Sporta Hlohovec – MŠK Považská Bystrica
1. MHK Košice – HáO TJ Slovan Modra

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM