Rastislav Búgel Kultúra Kultúra

Obnovili činnosť tradičnej topoľčianskej súťaže: Skvelá príležitosť pre mladých autorov

K unikátom nášho mesta dlhé roky patrila aj súťaž Literárne Topoľčany, ktorá od roku 2010 prerušila svoju činnosť. Avšak v roku 2016 oživil túto súťaž, známu kvalitou svojich príspevkov, náš Literárny klub TakSi.

Literárne Topoľčany sú tentokrát organizované Literárnym klubom TakSi Topoľčany s podporou Mesta Topoľčany a Mestského kultúrneho strediska v Topoľčanoch. Súťaž je určená pre autorov, ktorí knižne nepublikovali. Cieľom súťaže je podporiť tvorivosť a kreativitu nielen u žiakov a učiteľov ako ich mentorov na topoľčianskych základných a stredných školách, ale aj u dospelých autorov, ktorí sa radi venujú literárnej tvorbe.

Pre školákov aj dospelákov

Súťaží sa v dvoch kategóriách, a to poézia a próza, pričom každá kategória je vekovo ohraničená. Tak sa do súťaže môžu zapojiť žiaci všetkých typov škôl, ale aj dospelí autori bez obmedzenia veku. Rozsah súťažných prác v kategórii poézia je 3 – 5 básní v celkovej dĺžke maximálne 3 normostrany a v kategórii próza najviac 2 prozaické útvary v celkovej dĺžke 3 normostrany. Každá práca musí obsahovať kontaktné údaje autora, ktoré sú presne popísané v propozíciách súťaže.

Uzávierka je do polovice júla

Dôležitou informáciou pre mladých spisovateľov je termín uzávierky súťaže, ktorý je stanovený na 15. júla 2016 a vyhodnotenie sa tak uskutoční v septembri tohto roku.

Okrem udelenia prvých troch miest v rámci kategórií, budú udelené aj špeciálne ceny: Cena primátora Mesta Topoľčany, Cena Mestského kultúrneho strediska v Topoľčanoch a Cena literárneho klubu TakSi Topoľčany.

Doteraz získali až 70 cien

Literárny klub Topoľčianskych aktivistov slovných ideálov (TakSi) oslávil už rok svojej činnosti. Hlavnou úlohou klubu je vytvoriť komunitu topoľčianskych autorov, ktorí sú literárne činní, organizovať stretnutia aj podujatia smerom k verejnosti a mestu, prezentovať sa. Ich častá účasť na vyhodnoteniach literárnych súťaží dokazuje kvalitu prác, ktoré mladí aj dospelí autori vytvárajú. Len v tomto roku sa organizátori Literárnych Topoľčian Peter Šípoš, Zuzana Martišková, Gabriela Grznárová, Mária Kovalíková a ostatní členovia klubu Katarína Jančeková, Magdaléna Martišková, Ľudmila Zimmermannová, Patrik Lekeš, Monika Kubričanová, Lenka Rusňáková, Aneta Milatová a Monika Vlčková umiestnili v rôznych literárnych súťažiach viac ako sedemdesiatkrát, čím sa zaradili medzi najúspešnejšie kluby na Slovensku!

Foto: ilustračné

Zdroj: Literárny klub TakSi Topoľčany
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM