Katarína Jankeje Kultúra

OBRAZOM: Ochotníci z Tesár nadčasovou komédiou rozosmievajú celý okres!

Divadelná hra Košieľka, ktorú oživili talentovaní ochotníci z Tesár, je komédiou zo 70. rokov od Otta Zelenku, pričom dej je tak nadčasový, že by sa mohol odohrávať aj dnes. Ako sa hercom hralo? Bola príprava náročná? Všetky odpovede nájdete v našom článku.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Ochotníci z Tesár nadčasovou komédiou rozosmievajú celý okres!
Zdroj: Dnes24.sk

Košieľka je príbehom rodiny, v ktorom sa babka rozhodne vziať do vlastných rúk osud svojej 37-ročnej dcéry Eleny, vdovy a usúdi, že najlepšie jej vyberie ženícha ona sama. Tento istý pocit má i brat starej panej a jej staršia dcéra a zrazu sú v dome traja ženísi. Celá hra je postavená na vtipných rozhovoroch, dvojzmyselných dialógoch, domýšľaní si veci, ktoré nie sú také ako sa javia.

Sme blázni

Komédia je v poradí tretím predstavením, ktoré kolektív ochotníkov nacvičil od znovuzrodenia divadla v Tesároch v minulom roku. „Nácvik bol náročný pretože nás tam hrá desať hercov a k tomu realizačný tým – šepkárka, zvukár, osvetľovač. Náročné bolo dostať všetkých ľudí v tom istom čase na to isté miesto. V hre sme takmer stále všetci na javisku, takže pokiaľ chýbal jeden, to sa dalo zvládnuť, ale už ak chýbali dvaja traja, tak sme mali problém. Našťastie sme takí „blázni“ do divadla, že sme si dokázali nájsť čas a trénovať,“ prezradila nám Mária Bagová. Tá v komédií hrá 72-ročnú zachovalú babičku, ktorá vládne pevnou rukou celej svojej rodine.

Premiéra na jednotku

A ako sa im pred plnou sálou hralo? „Jedným slovom výborne. Kultúrny dom sa zaplnil do posledného miesta a to nielen našimi domácimi divákmi, ale prišli ľudia zo širokého okolia. Môžem povedať, že reakcie divákov, ktorí nešetrili potleskom, úsmevmi ale aj hlasným smiechom, to bolo to čo potrebujeme. To je to, kvôli čomu robíme divadlo.

Ako ďalej pokračuje, hrať pre takto spokojného diváka je radosť i odmena zároveň. „Hrať je super. Hrať pre diváka je radosť. Ale hrať pre spokojného diváka, ktorému sa páči, čo vidí je ten najúžasnejší pocit na svete. Pokiaľ som nestála na doskách, ktoré znamenajú svet, nevedela som o čo prichádzam. Radosť z potlesku je pre mňa najlepšou odmenou.“

Bude letné divadlo

Ak ste nevideli premiéru hry, nezúfajte, divadelníci z Tesár až do konca marca absolvujú s komédiou turné po okolitých dedinách. „Už sa pomaly začíname obzerať i po novom scenári na letné divadlo, s ktorým chceme ísť zase von – do parku v Kokošovej a na Topoľčiansky hrad,“ dodala na záver Mária.

Foto: Divadlo Tesáre

Video: Tomáš Grman

Divadelné predstavenie Košieľka
11
Galéria
Ochotníci z Tesár opäť na scéne: Poďte si vychutnať nadčasovú komédiu Košieľka!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM