Katarína Jankeje Rôzne

OBRAZOM: Unikátne zábery z nežnej revolúcie a udalostí po nej v Topoľčanoch!

Prešlo už neuveriteľných 25 rokov od pamätných udalostí z novembra 1989. Tríbečské osvetové stredisko v tejto súvislosti pripravilo výstavu dobových fotografií z Topoľčian. Vy však máte jedinečnú šancu pozrieť si ich už teraz!

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Unikátne zábery z nežnej revolúcie a udalostí po nej v Topoľčanoch!
Zdroj: Štátny archív Topoľčany

O pár dní si pripomenieme 25. výročie nežnej revolúcie, vďaka ktorej nielen na Slovensku nastúpila demokracia a sloboda. Ani Topoľčany nezostali ticho, tisíce ľudí sa na konci roka 1989 pravidelne zhromažďovali na námestí v meste vyjadrujúc tak podporu iniciatíve VPN (Verejnosť proti násiliu).

Tríbečské osvetové stredisko sa v tejto súvislosti rozhodlo pripraviť pre občanov mesta akciu POCTA 17. Myšlienku nám objasnil riaditeľ strediska Július Krajčík. „Väčšinu fotografií sme zdigitalizovali, vo formáte A3 ich budeme vystavovať v priestoroch strediska v piatok 14. novembra a potom ich vystavíme aj na námestí M. R. Štefánika. Zábery zachytávajú rôzne udalosti v rôznych časoch, či už manifesty občanov Topoľčian na vtedajšom Gottwaldom námestí z 27. novembra, sú tam však fotky aj z decembrového zhromaždenia. Zdigitalizovali sme tiež unikátne zábery zo zasadnutia celoslovenskému snemu VPN (Verejnosť proti násiliu) v Dome Kultúry, na ktorom sa zúčastnili vtedajšie špičky ako Milan Kňažko a mnohí ďalší.“

Okrem výstavy unikátnych záberov sa na námestí budú premietať o 17.00 hodine aj dobové nahrávky z Topoľčian, zachytávajúce revolučné a porevolučné udalosti v našom meste. Podujatie POCTA 17 si okrem spomienky na 25. výročie novembra 1989 pripomenie už tradične aj dátum 17. november ako Deň študentstva.

Ak sa nemôžete zúčastniť chystanej výstavy, nezúfajte. Teraz máte jedinečnú šancu pozrieť si archívne zábery v našej fotogalérií!

Foto: Štátny archív Topoľčany

Topoľčany v roku 1989 a po revolúcií
39
Galéria
Zdroj: Štátny archív Topoľčany
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM