Jakub Forgács Správy

Ocenenie pre topoľčiansky detský domov: Je výrazom uznania za navrátenie detí do rodín

Krásne ocenenie sa podarilo získať detskému domovu Topoľčany. Minister práce Ján Richter mu odovzdal cenu, ktorá vyjadruje uznanie jeho pracovníkom. Tí sa starajú o navrátenie detí do pôvodných rodín a umožňujú deťom vyrastať v rodinnom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Ocenenie pre topoľčiansky detský domov: Je výrazom uznania za navrátenie detí do rodín
Zdroj: TASR

Detský domov Topoľčany, spolu s ďalšími štyrmi detskými domovmi (Hnúšťa, Ilava, Snina a Senec) získal cenu „Z detského domova do rodiny“. Stalo sa tak na utorkovom slávnostnom galavečere, v rámci konferencie Mosty v sociálnoprávnej ochrane, ktorú organizovala Spoločnosť Úsmev ako dar v utorok a v stredu v Častej-Papierničke. Cenu odovzdal minister práce Ján Richter. Ide o výraz uznania práce detských domovov za navrátenie detí do pôvodných rodín a vytvorenie podmienok, ktoré im umožňujú vyrastať v rodinnom prostredí.

Spoločnosť Úsmev ako dar ocenila aj jednotlivcov v dvoch kategóriách – za konkrétnu pomoc rodinám a deťom v ohrození a za významný prínos v oblasti náhradnej starostlivosti. Účastníci konferencie sa venovali aj aktuálnej vyťaženosti detských domovov, ktorá v niektorých krajoch už presiahla 100 percent.

„Momentálne sa nachádzame na križovatke, keď máme pred sebou, v podstate len dve cesty. Alebo začneme veľmi reálne a veľmi intenzívne pracovať s ohrozenými rodinami v teréne, teda realizovať sanáciu rodín, alebo budeme zakladať nové detské domovy, čo, samozrejme, nikto nechce,“ podčiarkol predseda spoločnosti Úsmev ako dar Jozef Mikloško.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM