Katarína Jankeje Rôzne Rôzne

Otex, Hračky...4 legendárne obchody za socíku, ktoré sme navštevovali v Topoľčanoch

Orientačnými bodmi stretnutí sa odjakživa stávali miesta zvlášť známe, viditeľné alebo jedinečné. Koľko z našich rodičov si dodnes dá stretnutie pri Jednote? Topoľčianske obchodíky, na ktoré si dnes už pamätajú len tí skôr narodení, mali vo svojej dobe špecifický cveng.

Ilustračný obrázok k článku Otex, Hračky...4 legendárne obchody za socíku, ktoré sme navštevovali v Topoľčanoch
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes sa už obchody v Topoľčanoch menia tak rýchlo, že ani nestihneme postrehnúť, aký sa tam zrovna nachádza. Kedysi však prevádzky boli na jednom mieste roky, a tak sa stávali nielen obľúbenými miestami na nákupy, ale aj orientačnými bodmi stretnutí. Niektoré obchody si tí skôr narodení pamätajú dodnes.

Obchodný dom Jednota

V 70. rokoch sa po celom Slovensku začala budovať sieť predajní známej značky Jednota. Ani Topoľčany neboli výnimkou, obchodný dom, ktorý vznikol na námestí oproti kostolu slúži obyvateľom až do dnešných dní. Rožná budova sa čoskoro stala symbolom nášho mesta, na prízemí ste si mohli zakúpiť potraviny, horné poschodie patrilo zase spotrebnému tovaru. Dnes tam okrem tradičných potravín nájdete viacero malých obchodíkov so širokým sortimentom.

OTEX

Budovu OTEXU by dnešná mládež nevedela identifikovať, aj keď stále stojí takmer v centre mesta. Pamätníci však isto vedia, že OTEX ponúkal obyvateľom množstvo kvalitného tovaru, či už išlo o textil, látky alebo vlnu na vtedy tak populárne štrikovanie. A kde sa teda predajňa a samotná budova nachádzala? Nájsť ju dnes môžete podľa známej drogérie na prízemí, na hornom poschodí sa opäť predáva textil.

Hračky

Socialistický dráčik, v ktorom sa pred Vianocami nedalo pohnúť. Aj tak by sa dalo charakterizovať hračkárstvo, ktoré vzniklo pred desiatkami rokov na námestí oproti kostolu. Ikonický obchodík vybudovali medzi obchodným domom Jednota a Mliečnym barom. Hračky, ktoré by sa dnešným deťom zdali nepoužiteľné a nezaujímavé, znamenali pre vtedajšie detúrence veľkú radosť.

Lahôdky

Podobne ako Mliečny bar aj Lahôdky predstavovali v socializme obľúbenú formu cukrárne a občerstvenia. Punčové rezy, pudingy s ovocím a šľahačkou či penové špice patrili k tomu naj, na čo ešte aj dnes ľudia radi spomínajú. V súčasnosti sa v týchto priestoroch opäť nachádza cukráreň.

Pozrite si zábery na spomínané obchody v našej fotogalérií!

A čo vy? Spomínate si na ďalšie obchody či prevádzky, ktoré ste v časoch socializmu radi navštevovali? Dokonca máte aj fotografie? V tom prípade sa s nami neváhajte o vaše spomienky podeliť. Posielať ich môžete na mail jankeje@global24.sk.

Foto: Staré Topoľčany

Obchody, na ktoré sme v socializme nedali dopustiť
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM