Rôzne

Plánujete kúpiť nehnuteľnosť? Pozor, aby ste nenaleteli podvodníkom!

Svoje sny o novom bývaní každý najradšej zverí overenej realitnej kancelárii. V spletitej sieti trhu s nehnuteľnosťami sa však neraz objavia aj podvodníci. Viete, ako ich odhaliť?

Ilustračný obrázok k článku Plánujete kúpiť nehnuteľnosť? Pozor, aby ste nenaleteli podvodníkom!
16
Galéria

Chcete si v novom roku splniť svoj veľký sen o vlastnom byte, či dokonca domčeku so záhradou? Dávajte si dobrý pozor, na akú realitnú kanceláriu sa obrátite. Pri prezeraní ponúk na internete môžete naraziť aj na podvodníkov.

Dôveruj, ale preveruj!

Hoci realitné portály zverejnené inzeráty starostlivo kontrolujú, môže sa stať, že sa s ponukou podvodníkov aj tak stretnete.

„Vo väčšine prípadov je cieľom podvodníkov získať od vás úhradu pred prehliadkou alebo zneužiť vaše osobné a bankové údaje,“ upozorňuje realitný portál nehnutelnosti.sk.

Aby ste sa vyhli podvodníkom, dávajte si pozor najmä na nasledujúce typy inzerentov:

  • Poplatky pred prehliadkou – Neprípustné a podozrivé je, ak predajcovia požadujú akýkoľvek poplatok alebo jeho časť pred prehliadkou nehnuteľnosti.
  • Podozrivo výhodné ponuky – Určite zbystrite pozornosť, ak zbadáte inzerát na predaj alebo prenájom nehnuteľnosti v lukratívnej lokalite za veľmi výhodnú cenu.
  • Komunikácia iba cez e-mail – Podvodníci často komunikujú iba e-mailom. Ak zistíte, že telefónne číslo je nefunkčné, alebo patrí inej osobe, na ponúkanú nehnuteľnosť radšej zabudnite.
  • Obchodujú cez inú firmu – Dajte si dobrý pozor aj na predajcov, ktorí predaj alebo prenájom riešia cez fiktívnu spoločnosť, ktorá žiada od kupujúceho zálohu.
  • Neposkytujte osobné údaje – Pri komunikácii a registrácii nikdy neposkytujte osobné údaje, ktoré nesúvisia s uzatváraným obchodom.
  • Reakcie v cudzom jazyku – Realitné kancelárie komunikujú po slovensky. Buďte preto opatrní, ak je samotná ponuka alebo komunikácia s predajcom v inom ako slovenskom jazyku alebo s nesprávnou slovenskou štylistikou.
Byty v Bratislave
16
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM