Lucia Lauková Rôzne

Po Aeromobile prichádza ďalší lietajúci unikát z nášho regiónu: Joker Gyrocopter patrí medzi elitu

Spoločnosť, ktorá vyrobila špičkový vírnik Joker Gyrokopter zaujala vo svete. V budúcnosti ho možno bude vyrábať aj Čína.

Ilustračný obrázok k článku Po Aeromobile prichádza ďalší lietajúci unikát z nášho regiónu: Joker Gyrocopter patrí medzi elitu
Zdroj: JOKERTRIKE,s.r.o.

Jedinečný vírnik Joker Gyrokopter, ktorý svojími vlastnosťami zaujal svet, vyrobila spoločnosť JokerTrike s.r.o. v Topoľčanoch. Založená bola v roku 2005 so zameraním na kusovú a malosériovú produkciu obrábaných súčiastok pre strojárenský, automobilový a letecký priemysel.

Patrí medzi elitu

Ako nás informovala spoločnosť JokerTrike, na vývoji vírnika začali pracovať v roku 2012 spolu s nemeckým partnerom MST. „Tento inovatívny produkt je výnimočný nie len vďaka nadčasovému dizajnu ale aj mnohým technickým vylepšeniam a  cenovej hladine, ktorými sa diametrálne odlišuje od konkurenčných výrobkov. Nový vírnik Joker patrí medzi elitu novej éry vírnikov. Je vyvinutý tak, aby spĺňal aj najnáročnejšie požiadavky na komfort posádky, ale aby súčasne vynikli jeho vynikajúce letové vlastnosti,“ informuje spoločnosť JokerTrike.

Plánujú ho vyrábať aj v Číne

Úspech na seba nenechal dlho čakať. V októbri roku 2015 spoločnosť J JokerTrike po prvý krát predstavila vírnik Joker aj spolu s motorovým rogalom na leteckej výstave CIGAC 2015 v čínskom meste XIAN. „Predstavenie vírnika malo veľký úspech a veľa firiem prejavilo záujem o podrobné informácie a kooperáciu,“ uviedla spoločnosť JokerTrike. Zároveň nevylúčila možnosť, že záujem zo strany Číny by mohol viesť až k samotnej výrobe vírnika. „V budúcnosti spoločnosť JokerTrike uvažuje presunúť časť svojej výroby do Číny,“ uviedla spoločnosť JokerTrike.

Dobrou správou je, že vírnik predstaví spoločnost JokerTrike aj v Nitre, dokonca ešte tento rok. Počas výstavy Aeroexpo v priestoroch výstaviska Agrokomplex, ktorý sa bude konať v termíne od 24. do 27. mája. Testovacie lety vírnika bude robiť spoločnosť až po leteckej výstave.

Čo sa týka technických parametrov obsah nádrže vírnika je 78 litrov. Dolet na jednu nádrž je cca 500 km. Pochváliť sa môže aj motorom s výkonom 130 konských síl. Hmotnosť vírnika je 270 kg. Na riadenie vírnika je potrebný pilotný preukaz. Na ten potrebujete mať odlietaných minimálne 24 hodín.

Pozrite si foto, ako vyzerá futuristický vírnik spoločnosti JokerTrike, v priloženej galérii!

Po Aeromobile prichádza ďalší lietajúci unikát: Joker Gyrocopter patrí medzi eli
4
Galéria
Zdroj: JOKERTRIKE,s.r.o.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM